×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

A romániaiak közel fele bízik a schengeni csatlakozásban

2022.11.29 - 14:01
Megosztás:
A romániaiak közel fele bízik a schengeni csatlakozásban
A csatlakozás előnyeként legtöbben a határátkelési ellenőrzés megszűnését említették (Fotó: getty images)
Bár a megkérdezettek túlnyomó többsége még mindig úgy gondolja, hogy Románia is csatlakozni fog a schengeni övezethez december 8-án, 31% már letett erről.

A romániaiak 41%-a úgy gondolja, hogy a december 8-ra tervezett, az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsácsának ülésén Romániát felveszik a schengeni övezetbe, míg 31% szerint Románia ezúttal sem csatlakozhat, további 2% pedig nem tudja eldönteni az ország sorsa – derül ki Avangarde közvélemény-kutató cég felméréséből.

A felmérés szerint a megkérdezettek 23%-a tartja indokoltnak egyes országok – például Hollandia vagy újabban Ausztria – fenntartásait, 43%-uk nem ért egyet az országok indokaival, 29%-a pedig nem tudja ezeket értékelni.

Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint a romániai intézmények (határrendészet, vámhatóság, parti őrség, kikötői hatóságok) rendelkeznek-e az EU keleti határának biztosításához szükséges kapacitással, és készen állnak-e arra, hogy az EU keleti határán az első és egyetlen szűrő legyen?”, 11% válaszolt határozott igennel, 47% a valószínűleg igenre tette voksát, további 15% a valószínűleg nem mellett szavazott, 7% pedig határozottan nemleges választ adott.

Arra a kérdésre azonban, amely arra volt kíváncsi, hogy a korrupció szerintük ok lenne-e a schengeni országoknak az aggodalomra, a romániaiak 56%-a  úgy gondolta, hogy igen, 23%-uk szerint nem, 17%-uk pedig nem tudta megmondani. Ezen kívül a megkérdezettek 30%-a úgy véli, hogy abban az esetben, ha Romániát nem fogadják be a schengeni övezetbe, akkor a vám- és rendőrségi korrupció a leginkább hibás, 23% az ellenző országokat, 18% pedig a kormányt tartaná hibásnak.

A megkérdezettek 57%-a  szerint Románia schengeni csatlakozása személyesen rajtuk is segítene, 35%-ukat pedig nem. Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint mi a legnagyobb előnye, ha Románia belép Schengenbe?”, a legtöbben (31%) a határátkelési ellenőrzés megszűnését/várakozás nélküli utazást választották, 22%-uk a külföldi befektetések megnövelését említette, 20% azzal érvelt, hogy a közlekedési vállalatok gyorsabban elérnék  úti céljukat, 18% pedig úgy véli, Románia megérdemli, hogy csatlakozzon a civilizált országok klubjához.

Amikor arról kérdezték a felmérésben résztvevőket, hogy szerintük melyik párt támogatta leginkább Románia schengeni csatlakozásának ügyét, 14% szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL), 13% szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD), 3–3% szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ, míg 64% nem tudta vagy nem válaszolt a kérdésre.

Amennyiben Románia most sem csatlakozhat a schengeni övezethez, a megkérdezett lakosok 16%-a szerint a Ciucă-kormánynak teljes egészében le kellene mondania, 9% szerint Klaus Iohannis államelnöknek, további 7% szerint a koalíciós pártok vezetőinek, 6% szerint a belügyminiszternek, további 5% pedig Nicolae Ciucă miniszterelnök lemondását várja, miközben 57% nem tudta vagy nem válaszolt.

Hírszerkesztő

Románia „haladéktalan” schengeni csatlakozása
Az Európai Parlament kedden elfogadta Románia és Bulgária haladéktalan schengeni csatlakozását támogató, nem kötelező jogi erejű határozatot – a holland EU-honatyák egy része tartózkodott a szavazáson.