×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

A PSD megtámadja a közigazgatási bíróságon a lazításokról szóló kormányhatározatot

2021.07.29 - 15:47
Megosztás:
A PSD megtámadja a közigazgatási bíróságon a lazításokról szóló kormányhatározatot
Megtámadja a Szociáldemokrata Párt (PSD) a közigazgatási bíróságon a járványügyi szabályok augusztus elsejei lazításáról szóló kormányhatározatot, mert szerintük 'aránytalanul' 500 főre korlátozza a tömeggyűlések és tüntetések részvevőinek maximális számát.

Csütörtöki közleményében a PSD emlékeztetett arra, hogy a gyülekezési jogot az alkotmány szavatolja Romániában. 'A járványügyi kockázathoz képest ez a korlátozás aránytalan, tekintettel arra, hogy a kormányhatározat más hasonló rendezvények esetében jóval nagyobb létszámkorlátot állapít meg, a szabadtéri koncerteken például 75 ezer személy is részt vehet' - olvasható a közleményben.

A szociáldemokraták szerint a kormányhatározat megszegi az alkotmány 53-ik cikkelyének második bekezdését, amely szerint az emberi jogokat és szabadságjogokat korlátozó intézkedésnek arányosnak kell lennie a kiváltó helyzettel.

'Florin Cîţu miniszterelnök nyilvánvaló módon csak ürügyként használja a járványveszélyt a katasztrofális kormányzása miatti elégedetlenség szabad kinyilvánításának elfojtására. Ha a korlátozást valóban orvosi és járványtani megfontolásokból vezették volna be, akkor a szabadtéri rendezvények létszámkorlátjának a rendezvény jellegétől függetlenül ugyanakkorának kellene lennie' - véli a PSD.

AGERPRES

Romániában többen kérik a harmadik, mint az első adag oltást
Romániában kedden elkezdték beadni a koronavírus elleni oltás harmadik adagját. Az első napon többen kérték az emlékeztető oltást, mint a vakcina első adagját.
Főleg a kis cégek zárnak be
Az építőipar, a teherszállítás és az online kereskedelem az a három iparág, amelyik leginkább immunis a koronavírusra, ebben a három ágazatban hozták létre a legtöbb új céget az országban.
Már 25 település vörös Szatmárban
Változatlan intenzitással emelkednek a fertőzöttségi indexek megyeszerte, de kiemelten a már 5,5 ezreléken álló Szatmárnémeti vonzáskörzetében lévő területi-közigazgatási egységekéi.
Cookie