×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Sport

A judo után a karate is Tokióban debütál az olimpián

2021.08.04 - 15:21
Megosztás:
A judo után a karate is Tokióban debütál az olimpián
A világ egyik legismertebb és legnépszerűbb küzdősportjának debütálása az olimpián történelmi pillanat lesz. csütörtökön, pénteken és szombaton rendeznek kumite és kata küzdelmeket.

A népszerű karate olimpiai bemutatkozása évekig váratott magára, de legalább a hazájában debütálhat az ötkarikás játékokon, ugyanakkor könnyen lehet azonban, hogy sportolói csak egyszeri esélyt kapnak a dicsőség megszerzésére. Világszerte közel 100 millióan gyakorolják valamilyen szinten a karatét, és már a ’70-es évek óta küzdöttek az olimpiai programba való felvételéért, azonban csak 2015-ben került fel arra az ötfős szűkített listára, amiről 2020-ban valamennyi debütáló sport bekerült a programba. 
A jövő viszont egyelőre kérdéses. A 2024-es párizsi programban még nem szerepel a karate, a sport képviselői abban bíznak, hogy egy jó tokiói bemutatkozás három évvel később ismét helyet biztosíthat nekik a játékokon.
Tokióban 40 férfi és 40 női sportoló küzd majd meg a különböző versenyszámokban: közülük 60-an a kumite szakág három-három súlycsoportjában indulnak, míg húszan a kata, pontozásos szakágban vesznek részt. Problémás, hogy a világbajnokságokon rendszerint öt súlycsoport van nemenként, katában pedig az olimpián a karate számos irányzata közül csak a nemzetközi szövetség által elfogadott stílusúak alapján zajlik majd a pontozás.
A karate versenyszámait az ország harcművészetének ikonikus központjában, a Budokan Csarnokban tartják majd. Annak idején, az 1964-es tokiói olimpián a dzsúdó is itt debütált.
Egyetlen magyar résztvevője van a mezőnynek: Hárspataki Károly Gábor a kumite szakág –75 kg-so súlycsoportjában küzd pénteken a csoportkörben egyiptomi, amerikai, ukrán és japán ellenféllel.

P. A.

Skóciába álltak a dobogó legfelső fokán a szatmári karatékák
Remekeltek a Szatmárnémeti VSK karatékái a Skóciában rendezett Kanzen International Cup nemzetközi verseny hetedi kiírásán: Váncsa Daiana és Dennis Burya ötször is dobogóra állt Dundee-ban.
Parádésan szerepeltek az Eb-n az Okinawa SK karartékái
A Nemzetközi Karate Egyesület (IKU) versenyszabályai szerint rendeztek az elmúlt napokban Nagyváradon Európa-bajnokságot, amelyre a nevező 25-ből – az országhatár átlépésére vonatkozó szigorú járványhatósági megszorítások miatt – csak 15 ország tudta elküldeni válogatott karatékáit, így is 523 sportoló sorakozott fel a megnyitón.
Övvizsga és válogató az AJK versenyére
„A szerda esti alkonyatban felhangzott a lázári »szamurájok« csatakiáltása a helyi iskola sportterméből, ahol gőzerővel készültek kicsik és nagyok az övvizsgára” – olvasható a legrégebbi szatmári karateegyesület, a Samuraiul SK közleményében.
Cookie