×
2024. 05 04.
Szombat
Mónika, Flórián
26 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.28 RON
Szatmárnémeti

250–300 euró volt a tarifa

2021.11.17 - 19:08
Megosztás:
250–300 euró volt a tarifa
Fotó: SZFÚ
Öt személyt már őrizetbe is vettek a petei vámban gyártott hamis oltási igazolásokkal kapcsolatban, de a nyomozásnak még nincs vége.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) kedden Bihar és Szatmár megye 13 helyszínén (köztük a petei vám épületében működő oltóponton) tartott házkutatást egy nagyszabású, hamis oltási igazolások gyártásával kapcsolatos nyomozás kapcsán. A házkutatásokat követően összesen 19 személyt kísértek be kihallgatásra — s közülük ötöt előbb 24 órára őrizetbe vettek, majd 30 napos előzetes letartóztatásba is helyeztek: az oltóponton dolgozó H. Daniela Ioana egészségügyi asszisztenst, I. Marc és B. Horea adatrögzítőket csúszópénz elfogadásával, folytatólagosan elkövetett közokirat-hamisítással és informatikai csalással gyanúsítják, akárcsak a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóságon dolgozó S. Voichiţa-Camelia egészségügyi asszisztenst és az ötödik, érdekes módon nem nevesített személyt, akinek a hatósági közlemény szerint „nem volt speciális státusa”, csak épp felhajtói és közvetítői feladatokat látott el.

A korrupcióellenes ügyészek szerint H. Daniela, I. Marc és B. Horea a 2021-es év folyamán sorozatosan kértek és kaptak 250–300 euró közötti összegeket azoktól a személyektől, akik meg akarták szerezni az oltási igazolást és az európai uniós digitális Covid-igazolványt, magát az oltást azonban eszük ágában sem volt bevenni.

A kliensek az oltóponton tevékenykedő gyanúsítottak bizalmas ismerősein és közvetítőkön keresztül vették fel velük a kapcsolatot — az egyik ilyen közvetítő volt a bihari DSP-nél dolgozó S. Voichiţa-Camelia is —, és miután kifizették a tarifát, a három érintett bevezette adataikat az országos elektronikus oltási nyilvántartásba (RENV), kiállították számukra az oltási igazolást, majd annak alapján a zöldigazolványt is. A nyomozás rávilágított arra is, hogy a kliensek egy része személyesen megjelent ugyan az oltóponton, ott azonban nem immunizálták őket, csak kézhez kapták a kiállított igazolásokat; másik részük pedig (s ők voltak nagyobb számban) soha be sem tette a lábát az oltópontra, csak megkapta az igazolásokat a pénzösszegért cserébe. Ezekben az esetekben a kliens a közvetítőnek továbbította személyes adatait mobilapplikációkon keresztül, majd ugyanilyen módon kapta meg az elkészült okmányokat. A közvetítő meghatározott időközönként találkozott az oltóponton dolgozó gyanúsítottakkal, ilyenkor adta át nekik a kenőpénzt — természetesen saját jutalékát megtartva magának. A keddi házkutatásokkor a korrupcióellenes ügyészek összesen 127 000 eurót, 75 000 lejt, valamint 1000 font sterlinget találtak és foglaltak le, ugyanakkor a nyomozásnak még messze nincs vége, s a vizsgálódások további személyek ellen is folytatódnak — hiszen az éremnek két oldala van, a kenőpénzeket nemcsak a gyanúsítottak kapták, hanem nagyon sokan adták is.

A DNA-közlemény ugyanakkor hangsúlyozza azt is: az igazolások jogtalan kiállítása csak bizonyos váltásokban történt, amikor a gyanúsítottak tudták, hogy a velük szolgálatban lévőket vagy nem érdekli, hogy ők mit ügyködnek, vagy szemet hunytak fölötte. Sz.K.M.

 

Ingyenes eb sterilizálási és élősködő-mentesítési akció
Bécsi állatorvosokkal közösen szervez akciót a szatmárnémeti Ham ham Egyesület a Mobovet állatorvosi rendelő és a Szatmár megyei Prefektusi Hivatal március 2. – 4. között.
Megint zajlik a csip nélküli kutyák azonosítása
Megkezdődött az ingyenes ebvakcinázási akció Szatmár megyében, de „nem kutyát oltanak, hanem csipet”. Házalni fognak az állatorvosok, jelenteniük kell ha azonosító nélküli kutyát találnak.
Influenza: két patikában oltanak Szatmár megyében
Hétfőn, október 2-án elrajtolt Romániában az influenza elleni oltási kampány. Új szabályozás lépett életbe, mostantól a vakcinát az igénylőnek kell kiváltania a patikából, amivel vagy visszamegy a családorvoshoz, vagy a patikus oltja be. Szatmár megyében egyelőre két patikában oltanak.