×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Szatmárnémeti

Zsadány: Maradnak a betontömbök az átkelőnél

2022.07.15 - 15:09
Megosztás:
Zsadány: Maradnak a betontömbök az átkelőnél
A helyszínre érve sem láttak több esélyt rá elvinni a betontömböket. (Fotó: A szerző felvétele)
Végleg dugába dőlni látszik az „egy óra alatt kivitelezhető megoldás.” Jelen állás szerint soha nem lesznek elvíve a betontömbök a szatmárzsadányi vasúti átkelőtől. Nincs törvényes lehetőség.

Miniszteri megbízásból összeállt legfőbb szakértői bizottság járt pénteken a szatmári prefektúrán és kimentek a helyszínre is, de nem látnak megoldást arra, hogy megint használható lehessen a közúti közlekedés számára a szatmárnémeti Cloşca sugárút végén található, Szatmárzsadányra és a Szőkemocsárra vezető vasúti átkelő.

Púp a hátukra

A baj ott van, hogy a körgyűrű megépítésével a 194-es számú út jogállása megváltozott és hiába csak bevezető útja a gyorsforgalmi útnak, direktben nem keresztezhet vasúti sínpárt, az átkelés csak aluljáróval, vagy felüljáróval oldható meg. A lezárást állítólag a CFR kérelmezte, nem nagyon törődve azzal, hogy gyalog, biciklivel és mezőgazdasági géppel nem lehet a körgyűrű vasúti felüljáróját használni. Minden egyes közúti átkelő lehetséges konfliktushelyzet a vasúttársaság számára, úgy hiányzik nekik mint a púp a hátukra, úgyhogy minél kevesebb ilyen van, annál jobb.

Két hét

Az országos útügyi hatóság és az országos rendőrség embereiből, tervezőből, kivitelező által delegált személyből álló szakbizottságnak nem nagyon fűlött a foga a sajtó jelenlétéhez, csak pár szót lehetett elcsípni abból amit beszélnek — nagy eséllyel csak gyalogos és biciklis forgalom számára lesz használható az átkelő. Az autósoknak a körgyűrű felüljárója marad átkelési lehetőségként, ami sajnos négy kilométeres kerülőt jelent, ami napi ingázásnál igencsak megdobja majd az utazási költségeket. De így még mindig nincs megoldva a mezőgazdasági gépekkel való közlekedés, a traktorok valószínűleg mezei utakon bóklászva kell majd megoldják az átjutást a vasút egyik oldaláról a másikra. 
Már a helyszínen beszélték, hogy a szalagkorláton túl járdát kellene építeni egészen a városhatárig, hogy a bicikliút hol lesz, az tegnap még nem derült ki, de szükség lesz rá, mert ha a körgyűrűre nem lehet felkerekezni, akkor a felvezető útra sem lesznek felengedve. A következő időszakban tehát nem javulnak a zsadányiak közlekedési viszonyai, legjobb esetben is két hétbe fog telni, mire gyalogosoknak és bicikliseknek szabad lesz az átjárás.
Princz Csaba

 

Ha késve is, de kapunk egy kis indián nyarat
Napos, csapadékmentes idő jön, ami akár a hónap végéig is kitarthat. Sok napfénnyel és - hűvös éjszakák mellett ugyan -, de akár 22 – 23 fokos nappali meleggel kecsegtetnek a meteorológusok.
Karbantart, bővít és cserélne az Apaserv
Nagy kapacitású nyomócsövet cserélne a szatmárnémeti szennyvízelvezető-hálózatán a szolgáltató. Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány készítése zajlik, majd ennek jóváhagyása után kezdődhet a csere.
Idén is beindul a fűtéstámogatási rendszer
A 226/2021-es törvény alapján a gázzal, elektromos árammal, fával fűtő családok fűtéspótlékban és energia kiegészítőben részesülnek, amennyiben megfelelnek az alábbi követelményeknek.
Cookie