×
2022. 05 27.
Péntek
Hella
26 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Zilahon bizonyíthatnak a legjobb magyarosok

2015.03.08 - 11:41
Megosztás:
Zilahon bizonyíthatnak a legjobb magyarosok

A Szatmárnémeti Református Gimnázium adott otthont hétvégén a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny Szatmár megyei szakaszának. A legjobbak továbbjutottak a zilahi országos döntőbe.

Szombaton reggel kilenc órára várták a Szatmárnémeti Református Gimnáziumba a legjobb magyarosokat, itt rendezték meg ugyanis a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny Szatmár megyei válogatóját.

Az idei megmérettetésre közel 250 diák jutott tovább az iskolákban korábban megrendezett válogatókról. Ezúttal is az V—XII. osztályos tanulók bizonyíthattak magyar nyelvből és irodalomból. A legtöbb diák a gimnáziumi évfolyamokról jelentkezett, a legnépesebb pedig a nyolcadik osztályosok mezőnye volt, itt 62 diák mutathatta meg felkészültségét. Az V—VI. osztályosok két, míg a VII—XII. osztályosok három órát dolgozhattak a tételsorokon, amelyek kreativitási, szövegértési, nyelvhelyességi, illetve tematika szerinti szövegalkotási feladatokból álltak, természetesen az évfolyamoknak megfelelően. A megmérettetésen sokat nyomott a latban a tehetség és kreativitás.

Amint azt Gál Gyöngyi magyartanártól, szaktanfelügyelőtől, a LiterArt Magyartanári Egyesület elnökétől megtudtuk, tizenegy diák képviselheti megyénket az országos szakaszon, amelyet április 10—14. között Zilahon rendeznek meg.

Az ötödikesek közül három diák is remek dolgozatot írt, így az első díjas Akkerman Zoltán (Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, felkészítő: Hargitay Erzsébet), valamint a két második helyezett, Cuculeanu Krisztián (Hám János Római Katolikus Líceum, felkészítő: Szász Anikó) és Antal-Juszel Ingrid (Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, felkészítő: Hargitay Erzsébet) is továbbjutott a döntőbe. A hatodikosok között Finta-Fekete Eszter (Hám János Római Katolikus Líceum, felkészítő: Heinrich Andrea) érte el a legmagasabb pontszámot, így ő képviselheti megyénket, a hetedikesek között nincs továbbjutó, a nyolcadikosok versenyében pedig az első helyezett Ludescher Viktória (Mezőfényi Általános Iskola, felkészítő: Fényi Izabella) és a második díjas Bauer Nóra (Aurel Popp Művészeti Líceum, felkészítő: Bokor Erika) jutott tovább.

A kilencedikesek versenyét Budai Stefánia Panna (Nagykárolyi Elméleti Líceum, felkészítő: Putovits Tünde) nyerte meg, második lett Pótor Andrea (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, felkészítő: Bagosi Ilona), így ők képviselhetik évfolyamukat, a tizedikesek közül az első helyezett, Kovács Péter Zoltán (Nagykárolyi Elméleti Líceum, felkészítő: Szabó Csilla) jutott tovább, a tizenegyedikeseket pedig az első díjas Farkas Henrietta (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, felkészítő: Téglás József) és a második Mares Eszter (Hám János Római Katolikus Líceum, felkészítő: Czier Andrea) képviselheti a zilahi döntőben. A maturandusok közül senki nem jutott tovább az országos szakaszra.

Bumbuluţ Krisztina

Cookie