×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
10 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Vidék

Zarándoklat — egy nap a békéért

2022.08.02 - 15:00
Megosztás:
Zarándoklat — egy nap a békéért
A zarándoknap idén is átöleli az egész Kárpát-medencét Fotó: romkat.ro
Idén a békéért ajánlják fel az augusztus 13-ára tervezett 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot. A csatlakozók számának növekedése is igazolja, hogy ez a fajta közösségi élmény, a közös célért való tenni akarás egyre több személyt mozgat meg.

Kilencedik éve már, hogy az erdélyi és magyarországi Mária Út Egyesület minden évben megszervezi az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot a Mária-úton. Évről évre egyre többen csatlakoznak, hirdetve a zarándoklás régi-új hagyományát itthon és külföldön egyaránt. A csatlakozók számának növekedése igazolja, hogy ez a fajta közösségi élmény, a közös célért való tenni akarás egyre többeket mozgat meg, egyre többekben fogalmazódik meg, hogy valamilyen többlettel, lelki tartalommal töltsék meg aktív szabadidős tevékenységeiket. A zarándoknap idén is átöleli az egész Kárpát-medencét. Zarándoklatok lesznek ezen a napon Magyarországon, Ausztriában, Felvidéken, Erdélyben, Délvidéken és Muravidéken is.

„Az elmúlt két év sok változást hozott. A rendkívüli helyzet megélése sokakat indított belső útra, igazi önfejlődésre. Augusztus 13-án mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy útra keljen és imádkozzon a békéért. A békétlenség sokféle formája emészti, próbálja meg, töri össze sok ember életét. Most, hogy ilyen közel érezhetjük, tapasztalhatjuk a háború pusztító hatását, fontos imádkoznunk a nemzetek, a családok, az emberek, Isten és ember közötti, valamint mindannyiunk belső lelki békéjéért” — biztatnak a szervezők. Egy zarándoklat során megoszthatjuk zarándoktársainkkal fájdalmunkat vagy örömünket, tanulhatunk egymás hibáiból, megoldást, eszközt adhatunk az útkeresők kezébe, ezért remélik, hogy sokan csatlakoznak az eseményhez. Augusztus 13-án Csíksomlyóra, Csíkkarcfalvára, Futásfalvára, Sepsiszentgyörgyre, Gyergyószárhegyre és Marosvásárhelyre terveznek zarándoklatot, augusztus 15-én Kolozsvárra, augusztus 27-én Tusnádfürdőre, Sóváradra, Székelyudvarhelyre, Gyimesbükkre, valamint a Partiumban Nagykárolyba, Tasnádra és Szilágysomlyóra.

A csíksomlyói zarándoklat programja:

13:00: a zsögödi plébániától indulás az alcsíki zarándokokkal
14:00: a csíkdelnei Szent János-templomtól indulás a felcsíki zarándokokkal
14:30, 15:00: a Szent Kereszt- és Szent Ágoston-plébániáktól indul a keresztalja
17:00: béke keresztútja a kegytemplomban
18:00: hálaadó szentmise
20:00: virrasztás a békéért a kegytemplomban reggel 7:30-ig.

Érdeklődni és jelentkezni a http://1uton.mariaut.hu/tart/index/1001/1 vagy a https://mariaut.ro/en/ oldalon lehetséges, illetve a kapcsolattartóknál: Székelyföldön Péterfi Attila - Csongornál a 0744.639.138-as, Partiumban Leitner Istvánnál a 0742.042.031-es, míg Csíkszeredában Ferencz Attilánál a 0742.596.834-es telefonszámon. SZFÚ