×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Gong

Woyzeck — bemutató március 18-án

2022.02.27 - 20:00
Megosztás:
Woyzeck — bemutató március 18-án
Georg Büchner darabját tűzi műsorára következő nagyszínpadi bemutatóként a Harag György Társulat Albu István, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatójának a rendezésében.

Az 1820-as években Lipcsében nagy port kavart az a bűnügyi eset, amelyben egy fiatalember, Johann Christian Woyzeck féltékenységi felindulásból brutálisan meggyilkolta barátnőjét. Az ügy sajtóvisszhangja és a nyilvánosságra hozott rendőrségi dokumentáció ihlette Georg Büchner harmadik és egyben utolsó darabját, a Woyzecket, amely azonban — a szerző 23 évesen bekövetkezett halála miatt — befejezetlenül, töredékes formában maradt az utókorra.
Az előadás az esetet rögzítő jegyzőkönyvek és Büchner drámájának egyik nagy kérdését gondolja tovább: vajon a gyilkos beszámítható állapotban volt-e a tette elkövetésének idején?
Meddig érdemes feszíteni az ember tűrőképességét? Meddig képes elviselni a nyomást, amit a felettese, a környezete, a szerelem (és féltékenység), a hitében való megingás gyakorol rá?
Kit terhel a felelősség a tragédiáért, amit a nyomás alatt összeroppant ember követ el? Megtörténhet, hogy éppen ő maga a tragikus főszereplő?
A germán nyersségen túl a szöveg rendkívüli költőiségét Albu István rendezésében a német indusztriális metálzene ellenpontozza vagy éppen erősíti fel, a Harag György Társulat színészzenekarának áthangszerelésében és előadásában.
Az előadás szereplői: Nagy Csongor Zsolt, Budizsa Evelyn, Orbán Zsolt, Rappert-Vencz Gábor, Diószegi Attila, Bodea Gál Tibor, Rappert-Vencz Stella, Szabó János Szilárd és Péter Attila Zsolt.
A készülő produkció díszlet- és jelmeztervezője Szőke Zsuzsi lesz, zenei vezetői Moldován Blanka és Nagy Csongor Zsolt, ügyelőként Fábry Zoltán, asszisztensként pedig Jankovics Kata működik közre az előadás elkészítésében.

Rendhagyó: My Fair Lady előbemutatók lesznek jövő héten
Ugyan szeptember 28-án lesz a rendkívül népszerű musical bemutatója Szatmárnémetiben, a közönség viszont előbemutatóként 26-án és 27-én is láthatja a produkciót. A bukaresti MASZÍN fesztiváli előadásra már minden jegy elkelt, hatalmas kritikai érdeklődés is övezi előadást.
Bérletcserében Szatmárnémetibe érkezik Az öngyilkos című előadás
A nagyváradi Szigligeti Társulat groteszk vígjátékát a 2022-es Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján a zsűri a fesztivál legjobb előadásának választotta.
Közel 3000 nézője volt az IFESZT előadásainak
Tíz napon keresztül volt a romániai kisebbségi színjátszás fővárosa Szatmárnémeti, ugyanis itt rendezték meg a 18 térsulatot, izgalmas előadásokat, könyvbemutatókat és tartalmas szakmai beszélgetéseket felvonultató Interetnikai Színházi Fesztivált.