×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Vörös forgatókönyv két községben

2021.08.30 - 20:26
Megosztás:
Vörös forgatókönyv két községben
Megint kezdődik — Batarcs fertőzöttségi szintje 4,21, Komorzáné 3,7 ezrelék, ezért kedd éjféltől a vörös forgatókönyv korlátozásai lépnek életbe, de megelőzésként szigorítanak Tartolcon is.

Mint arról korábban már többször beszámoltunk, gyors iramban és igen meredeken emelkedett néhány község fertőzöttségi indexe — olyannyira, hogy a megyei vészhelyzeti bizottság ma éjféltől szeptember 13-ig elrendelte a vörös forgatókönyv életbe léptetését Batarcs (4,21 ezrelék az előző napi 3,42-ről) és Komorzán (3,7 ezrelék az előző napi 2,87-ről) községben. A vörös forgatókönyv korlátozásainak értelmében tilos zárt térben kulturális rendezvényeket, valamint szabadtéren tömegrendezvényeket (koncerteket, fesztiválokat) tartani. Tilosak a magánrendezvények (lagzi, keresztelő, szülinapi parti stb.), mint ahogy a szabadtéri rekreációs és sporttevékenységek is.
Az éttermek, kávézók, cukrászdák kiszolgálhatják a vásárlókat, de azok nem ülhetnek le a belterekben, a teraszokon pedig meg kell tartaniuk a biztonságos távolságot; a szálláshelyek éttermeiben és kávézóiban csak a szállóvendégeket szolgálhatják ki; a bárok, kocsmák, klubok pedig egyáltalán nem nyithatnak ki, mint ahogy a játéktermek sem.
Megelőző óvintézkedésként bizonyos, legfőképp a családi rendezvények (esküvők, keresztelők) helyszínével és a résztvevők számával kapcsolatos korlátozásokat vezetnek be a 2,21 ezrelékes fertőzöttségi szintű Tartolcon is szeptember 13-ig.
E három község fertőzöttségi indexe kiugróan magas — de más településeken sem túl rózsás a helyzet, ugyanis a számok sajnos egyik napról a másikra emelkednek: a listáról lekerült ugyan Batiz, a helyébe lépett viszont Sárközújlak (0,14), Majtény (0,22) és Szamosdob (0,33); de nőtt Bikszád (1,52), Nagytarna (1,52) és Turc (1,28) fertőzöttségi szintje is, és a határmezsgyén mozog Halmi (0,92 az előző napi 0,55-ről), valamint Avasújváros (0,83), Szatmárnémeti indexe pedig 0,35 ezrelék lett.
Szatmár megyében a közegészségügyi igazgatóság adatai értelmében augusztus 30-án már 13 346 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, ami azt jelenti, hogy az előző adatközlés óta 19 új esetet regisztráltak, míg az újratesztelt páciensek közül senkinek nem lett ismét pozitív a teszteredménye — a megye fertőzöttségi szintje pedig 0,39 ezrelékre ugrott.
Emelkedett a gyógyultak száma is, 12 745-re, vagyis az előző összesítés óta tíz páciensnek sikerült legyőznie a kórt, míg az elhunytak száma változatlanul 389. Sajnos egyre több fertőzött igényel intézményes egészségügyi ellátást: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 26 pácienst kezelnek, intenzív terápiás ellátásra pedig 5 beteg szorul; míg a szatmárnémeti tüdőkórházban 8, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban pedig 4 koronavírusos pácienst kezelnek — és több hónapos szünet után ismét beállt a sorba a Nagykárolyi Városi Kórház is, ahol három fertőzöttet kezelnek.
Az elmúlt 24 órában — vasárnap lévén — igen kevés, mindössze 155 mintát elemeztek, ám ezek 12,5%-a lett pozitív.
Házi vagy intézményes karanténban 565-en vannak (a sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), házi elszigeteltségben pedig az előző naphoz viszonyítva ismét jelentősen többen, 171-en (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik).
A közegészségügyi igazgatóság közleménye szerint az elmúlt 24 órában lanyhult az oltakozási kedv: 78-an kapták meg a koronavírus elleni vakcinát (azt megelőzően 510-en), s ezzel az ő számításaik szerint az oltáskampány keretében már 92 555 személyt immunizáltak.
A Szatmár megyei határátkelőknél az elmúlt 24 órában 3733 utas lépett az ország és a megye területére, s közülük 133 személynek kellett karanténba vonulnia.

 

Számos ország segíti Romániát a kritikus egészségügyi helyzet kezelésében
Számos európai ország és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is segíti Romániát, ahol a belügyminiszter szerint immár "kritikus helyzet" alakult ki a koronavírusos betegek tömege által megrohamozott egészségügyi ellátórendszerben - derült ki pénteken a katasztrófavédelmi államtitkár sajtótájékoztatóján.
Szatmár megye fertőzöttségi indexe a legalacsonyabb a régióban
Bár piros zónás, de a régióban változatlanul Szatmár megye fertőzöttségi indexe a legalacsonyabb, s a korábbi egyről már háromra nőtt az úgymond fehér települések száma. Az elmúlt 24 óra leforgása alatt 1093-an kapták meg a koronavírus elleni vakcinát.
Cîţu: a PNL támogatja, hogy minden gazdasági tevékenységhez megköveteljék a zöldigazolványt
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatni fogja a parlamentben, hogy minden gazdasági tevékenységhez megköveteljék a zöldigazolványt, leszámítva a létszükségleti cikkeket árusító egységeket - ismertette az alakulat vezetőtestületének döntését Florin Cîţu.
Cookie