×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Von der Leyen: az EU a légiközlekedés leállítását javasolja a dél-afrikai régióból

2021.11.26 - 19:39
Megosztás:
Von der Leyen: az EU a légiközlekedés leállítását javasolja a dél-afrikai régióból
Fotó: AFP
A koronavírus legújabb variánsa jobb megismeréséig az Európai Bizottság a légiközlekedés leállítását javasolja a tagországoknak a dél-afrikai régióból és valamennyi érintett országból, hogy korlátozzák a vírus terjedését - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben pénteken.

Ursula von der Leyen nyilatkozatában közölte azt is, hogy a tudományos világ támogatja az óvintézkedést, ahogyan a koronavírus-járvány megállítását célzó beoltás fontosságát is hangsúlyozza.

Emlékeztetett: az uniós bizottság és a gyógyszergyártó vállalatok között korábban létrejött megállapodások kimondják, hogy a vakcinákat azonnal hozzá kell igazítani az új vírusváltozatokhoz, amint azok megjelennek. Hangsúlyozta, hogy az érintett országokból érkező, vagy hazatérő utasoknak be kell tartaniuk a szigorú karanténszabályokat.

Von der Leyen a járvány visszaszorítását célzó szabályok betartására szólított fel, és a beoltás fontosságát hangsúlyozva hozzátette: az ismétlőoltások még jobb védelmet nyújtanak a koronavírussal szemben.

Az uniós óvintézkedés bejelentését megelőzően több ország, köztük Izrael, Szingapúr és az Egyesült Királyság már csütörtökön utazási korlátozásokat rendelt el több afrikai országgal szemben: Dél-Afrikából, Mozambikból, Namíbiából, Lesothóból, Botswanából, Eswatiniből - az egykori Szváziföldről - és Zimbabwéből függesztették fel a légiközlekedést.

A Dél-afrikai Köztársaság illetékes hatóságai csütörtökön számoltak be arról, hogy az országban a koronavírus új variánsát fedezték fel, amely a B.1.1.529 nevet kapta. A közlés szerint az új variáns aggodalomra ad okot, mert több mint harminc mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek. Ennek következtében a variáns könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed a fertőzés.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság által csütörtökön idézett szakértők szerint az új változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest, és most elsősorban azt kell vizsgálni, hogy nem tud-e valamilyen mértékben áthatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen.

MTI

Borrell: az EU nem hívja haza a diplomatákat Ukrajnából
Az Európai Unió nem követi Washington példáját, és nem hívja haza diplomatáit Ukrajnából - jelentette ki Josep Borrell, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfő reggel Brüsszelben a tagországok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve.
Lakosságarányosan Szlovénia után Romániában volt a legnagyobb a vasúti balesetek halálos áldozatainak a száma 2020-ban
A vonatbalesetek száma 40 százalékkal csökkent 2010 és 2020 között az Európai Unióban. A legtöbb vasúti szerencsétlenséget Németországban, Lengyelországban, Franciaországban és Romániában jegyezték - közölte csütörtökön az Eurostat.
A jogállamiság erősítése a francia EU-elnökség prioritásai közé tartozik
Az Európai Unió alapját jelentő jogállamiság uniós szintű és tagállami megerősítése a január elsején kezdődött, fél évig tartó francia EU-elnökség prioritásai közé tartozik - közölték francia kormányzati tisztségviselők Párizsban csütörtökön.
Cookie