×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
-4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Vita az iskolaigazgatók leváltása miatt

2021.01.13 - 15:18
Megosztás:
Vita az iskolaigazgatók leváltása miatt
Számos információ terjed mind megyénkben, mind az ország többi részén az iskolaigazgatók és aligazgatók politikailag megrendelt leváltása miatt.

Szatmár megyében is szárnyra keltek a közösségi oldalakon olyan információk, miszerint tanintézmények ügyesen dolgozó vezetőit, akiknek lejárt a napokban a mandátumuk, azért váltották le, mert nem a megfelelő politikai pártnak a támogatói, vagy épp semleges a politikai nézetük. Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter és Dan Barna miniszterelnök-helyettes is azt mondta a kialakult helyzetről, hogy változtatni kell az igazgatók, aligazgatók kinevezésének módján. Dan Barna a tanfelügyelőségek átalakításában látja a megoldást, míg a tanügyminiszter meglátása szerint az adott intézmény véglegesítői vizsgával rendelkező pedagógusai kellene hogy megválasszák a számukra legmegfelelőbb menedzsert az iskolák élére, akinek a munkásságát, tevékenységét számon is kérhetnék. Ami fontos mindkét politikus szerint, az az, hogy jól felkészült személyeknek kell felelős beosztásba kerülniük.

Több mint százan

Szatmár megyei vonatkozásban januárban 77 iskolaigazgatónak és 27 aligazgatónak a mandátuma járt le, közölte megkeresésünkre a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség sajtószóvivője, Năstaca Pişcoran. Az iskolaigazgatók esetében 14-nek a kinevezését nem hosszabbították meg, míg hét iskolában az igazgató nyugdíjba vonulása miatt kellett új vezetőt kinevezni, az aligazgatók esetében pedig hatnak nem hosszabbították meg a mandátumát. Több ok miatt nem lett meghosszabbítva az igazgatók, aligazgatók kinevezése: voltak, akik nem szerettek volna tovább az oktatási intézmény élén maradni, másoknak rossz menedzsment, a tanárokkal, szülőkkel való hiányos kommunikáció miatt kellett távozniuk, de olyan tanintézmény is van, ahol performánsabb menedzsmentet látnának szívesen, áll a tanfelügyelőségtől kapott közlemény indoklásában. Az érdekeltek a http://satmar.ro/web/document.php?id=1428 honlapon letölthető dokumentumban megtalálhatják oktatási intézményekre lebontva az igazgatók, aligazgatók névsorát.

Sógor Beáta

Roman: Hétfőn kezdeményezni fogjuk a Nép Ügyvédje leváltását
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezni fogja hétfőn a Nép Ügyvédje, Renate Weber leváltását - jelentette be szombaton az alakulat képviselőházi frakciójának elnöke, Florin Roman.
L. Orban: Kérni fogom a PNL-s törvényhozóktól, vizsgálják meg Renate Weber leváltásának lehetőségét
Bírálta pénteken Ludovic Orban kormányfő a Nép Ügyvédjét, amiért megtámadta az alkotmánybíróságon a különnyugdíjak megadóztatásáról szóló törvényt.
Cookie