×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Visszatért minden a régi kerékvágásba

2022.05.11 - 14:00
Megosztás:
Visszatért minden a régi kerékvágásba
Az érettségi és képességvizsgák az érvényes tananyag szerint zajlanak (Fotó: SZFÚ)
Nemcsak a napsütés és a szabadság ideje érkezik lassan el, hanem a diákok számára a vizsgák ideje is, a szülők számára pedig az óvodai beíratások időszaka. Minden visszatért a régi kerékvágásba — summázza Szejke Ottilia főtanfelügyelő-helyettes.

Gyorstalpaló: az általános iskolások képességvizsgája június 14-től 17-ig tart majd, míg az érettségizők egy három hetet átölelő időszakban méretik meg magukat. Június 9-én és 10-én a digitális kompetenciákat felmérő vizsgára kerül sor, majd 13–15. között idegen nyelvből vizsgáznak majd a diákok. Az írásbeli vizsgák az érettségi időszak utolsó, harmadik hetében kezdődnek: június 20-tól egészen 23-ig tartanak. 

Szejke Ottiliát, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettesét múlt héten jutalmazták Ezüstfenyő-díjjal, ezzel is elismerve a magyarság érdekében végzett munkáját. Kérdésünkre, hogy hogyan fogadta a díjat, elmondta, hogy ezután is ugyanúgy fogja végezni a dolgát, ahogyan eddig is: „Ezt persze megtiszteltetésként éltem meg, de továbbra is a közösségért végzem majd a munkámat, bár nyilván jóleső érzés, ha elismerik az ember munkáját, legyen az az élet bármilyen szakaszában.” 

Közeledik az érettségi

És ha már munka, akkor amellett sem mehetünk el. Szejke lapunknak leszögezte, hogy az érettségi és a képességvizsgák, csakúgy, mint eddig is (minden mendemondával ellentétben) az érvényben lévő tananyag szerint zajlanak majd. Ami pedig a tavalyi és az azelőtti járványügyi intézkedéseket illeti a vizsgákra vonatkozóan, kijelenthető, hogy „minden visszatért a régi kerékvágásba”. „A pandémia alatt is igyekeztünk a megszokott normákhoz tartani magunkat, akkor ugye kötelező higiéniai szabványok mellett, annyiban volt változás, hogy több érettségiközpontunk volt. De mint akkor és most is, a vizsgák lebonyolítása ugyanúgy zajlik majd, ahogyan teszem azt 2019-ben vagy éppen azelőtt történt” — részletezte a főtanfelügyelő-helyettes. Arra még egyelőre nem kaptunk választ, hogy megközelítőleg hány gyermek néz majd szembe az érettségi tételeivel júniusban, ennek pedig egyszerű az oka: „Viszonyítani vagy ezt nagy vonalakban megsaccolni is csak a szimulálások nyomán tudunk. De még ezek sem reális számok, ugyanis a szimulálásra a legtöbben beiratkoztak, de az érettségire majd csak azok fognak, illetve tudnak, akiknek a tanulmányi eredményeik lezártnak tekinthetők. Ezen időszak után fogunk neki a statisztikáknak” — mondta Szejke. 

Nem szűnnek meg óvodai csoportok

Május 16. és 30. szintén két olyan dátum, amely fontos az oktatás szempontjából. 16-tól kérvényezhetik a szülök azoknak a gyerekeknek az óvodákba való újraíratását, akik az előző tanévben is óvodások voltak, 30-án pedig azok a szülők jelentkezhetnek, akiknek a csemetéi most kezdik az ovit. „Idén is lehetőséget biztosítunk a telefonon vagy e-mailben való beiratkozásra, magyarán adataikat ilyen módon is megadhatják. De a szülőnek vagy a gyámnak egyszer mindenképp be kell mennie az intézménybe aláírni. Fontos hozzátenni, hogy egyes intézményekben túljelentkezés esetén a jelentkezési sorrendet különböző kritériumok figyelembevételével szabják majd meg: ebben az esetben előnyben részesülnek az árva, félárva, illetve államilag gondozott gyermekek, illetve ha az olyan gyermek, akinek a testvére ugyanabban az intézményben tanul. Ezeket a kritériumokat követjük mindenhol” — részletezte a főtanfelügyelő-helyettes. Az utóbbi években rengeteg szülő aggódik amiatt, hogy esetleg nem indul a közelükben óvodai képzés a kevés jelentkező miatt, ennek kapcsán Szejke Ottilia lapunknak elmondta, hogy ilyesfajta veszély nem fenyeget idén: nem szűnnek meg óvodai csoportok. „De ahol mondjuk nincs meg egy teljes kiscsoportnyi gyermek, ott összevonásra kerülhet sor, abban az esetben pedig vegyes csoportokban zajlik majd az oktatás.”

Szolomájer Bence

Cookie