×
2021. 05 16.
Vasárnap
Mózes, Botond
11 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.07 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

Virtuális svájci utazáson jártak a kalazancisok

2021.04.23 - 18:30
Megosztás:
Virtuális svájci utazáson jártak a kalazancisok
Remekeltek a kalazancis diákok a nagyváradi egyetem versenyén / Fotó: SZFÚ archív
A nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum teológia – intenzív idegen nyelv osztályának végzős diákjaiból álló csapat ismét remekelt a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen megszervezett német nyelvi vetélkedőn.

Az előző évekhez hasonlóan most is dobogós, II. helyen végzett a Pécsi Vanessza, Popemajer Sandra és Csizmár Bernadett alkotta, Wanderergöttinnen nevű csapat Kocsis Aliz tanárnő felkészítésével. A Virtuelle Touren, Stationen, Jubiläen: Unterwegs von der Schweiz bis nach Großwardein címmel megszervezett verseny döntőjét az intézmény által tartott online Nyílt Nap keretében rendezték meg, és összesen 16 csapat (Nagyszalonta, Nagyvárad és Szatmárnémeti iskoláiból) mérhette össze tudását német nyelven, Svájc kultúrtörténetéhez és földrajzához kapcsolódó ismereteikből. A színvonalas, komoly felkészülésről tanúskodó mezőnyben első helyen a Kölcsey Ferenc Főgimnázium Kaiserspeck, harmadik helyen pedig a nagyszalontai Schokomäuse csapata végzett.

A decemberben meghirdetett, többfordulós tematikus projektverseny, mint minden évben, most is nagy népszerűségnek örvendett a német nyelvet tanuló diákok, diákcsoportok körében. A program elsődleges célja a célnyelvi országok ismeretanyagának bővítése, a csapatmunka és a nyelvtanulás iránti motiváció fejlesztése volt, ennek megfelelően a regisztrált csapatok már január óta havonta beküldött munkalapokon és kreatív feladatokon (pld. tipikusan svájci ételek elkészítése) keresztül ismerkedtek Svájc történelmével, földrajzi és kultúrkincseivel. A három előfeladat felkészítő jelleggel bírt, olyan ismereteket, nyelvi kompetenciákat fejlesztő gyakorlatokat tartalmazott, melyek szükségesek voltak a verseny második szakaszának, az online döntőnek a teljesítéséhez.

Az április 16-án megrendezett döntőt a Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportnak a bemutatója követte, amelyen az érdeklődő diákok hasznos információkat tudtak meg a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem nyújtotta magas szintű képzési és továbbtanulási lehetőségekről.

SZFÚ

Auf wiedersehen, Herr Meier-Klodt
A Szatmárba mindig örömmel látogatott nagykövet megköszönte, hogy a németországi érdekeltségű cégek, vállalatok a megyei és helyi önkormányzatok teljes támogatását élvezték és élvezik.
Elindult a Határtalanul vetélkedő
2021-ben is megszervezik a nemzeti összetartozást erősítő Határtalanul középiskolai vetélkedőt — jelentette be Potápi Árpád, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára.
Online térben indul a 11. Bölcs diákok
Tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a Bölcs diákok országos szintű vetélkedőt a Communitas Alapítvány és a Kolozsvári Református Kollégium, amely folytatja tavalyi témáját Örökségünk: a Föld címmel.
Cookie