×
2021. 05 16.
Vasárnap
Mózes, Botond
11 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.07 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Virtuális Mozaik Múzeumtúrára jelentkezhetnek a szatmári diákok

2021.05.02 - 11:25
Megosztás:
Virtuális Mozaik Múzeumtúrára jelentkezhetnek a szatmári diákok
Virtuális múzeumtúrára hívja az 5–12. osztályos diákokat, osztályokat a DEMO 4 – Digitális Edukációs Múzeumi Órák – program május 6-án, amelyhez a Szatmár Megyei Múzeum is csatlakozott. Jelentkezni május 4-ig lehet.

A tavalyi nagy siker után idén is megtartják a DEMÓ 4-et, mely fókuszában ezúttal a határon túli magyar kulturális, történelmi és művészeti értékek szerepelnek a helyi múzeumok közreműködésével. Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében megvalósuló Virtuális Mozaik Múzeumtúra határon túl és innen az általános és a középiskolások számára kínál egy rendhagyó iskolai edukációs programot május 6-án.

Az eseményen több mint 20 múzeum vesz részt Felvidéktől Erdélyen és a Muravidéken át egészen az Őrvidékig, akikkel a digitális térben kalandozhatnak a diákok előre megadott feladatok, virtuális séták, online kvízek, edukációs videók használatával. A programon tavaly közel 20 ezer diák vett részt. A nagyszabású iskolai programot megvalósító Felelős Szülők Iskolája bízik abban, hogy bár a pandémiás helyzet szülte online oktatás vége felé tartunk, ezzel az élményprogrammal ismét sok iskola, tanár és rajtuk keresztül a diákok is egy vidám, életszerű és élménydús tudásanyagot sajátítanak el. A digitális tudásmegosztás mellett nem titkolt cél, hogy a szokásos napirendtől, órarendtől ezen a dedikált, május 6-i napon eltérjenek a diákok és így egy virtuális osztálykirándulás élményében is részesüljenek.

A feladatok irodalom, történelem és művészet témakörben kerülnek összeállításra, korosztályos bontásban, általános iskola 5–8. évfolyam és a középiskolások számára.
A határon túli múzeumok saját gyűjtőkörükből osztanak meg feladatot a gyerekekkel, míg a magyarországi múzeumok az elcsatolt területek kultúráját, hagyományápolását, közös történelmünket dolgozzák fel.

A május 6-i Virtuális Mozaik Múzeumtúra határon túl és innen program szakmai házigazdája Balatoni József, alias Jocó bácsi, aki egy rendhagyó történelem órával és Redmenta kvízzel készül a gyerekek számára, mely fókuszában az elmúlt 100 év áll.

A programot a Nemzeti Összetartozás Éve tematikáját követve állították össze, mely célja, hogy a diákok játékos módon, múzeumpedagógiai tartalmak segítségével még jobban megismerjék nemzetünk történelmét, hagyományait, közös gyökereit.

Regisztráció a DEMÓ 4 eseményre: http://vmmt.hu/?p=iskolai_napok&o=527.

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében és lebonyolításában, a Néprajzi Múzeum és a Tájak – Korok – Múzeumok Egyesület szakmai támogatásával valósul meg.

 

Virtuális kapunyitás a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán
Ismét online nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara április 26–30. között. A tematikus napokra minél több továbbtanulni vágyó szatmári bekapcsolódót várnak.
F. Cîţu: Romániának gyorsan kell lépnie a versenyképes, digitális gazdaság irányában
Romániának 'gyorsan', a következő négy évben lépnie kell a versenyképes, digitális gazdaság irányában - jelentette ki kedden a miniszterelnök.
Nehezen barátkoznak meg az oktatásban a digitalizációval
Telefonos közvélemény-kutatást készített az Avangarde a romániai oktatás megítéléséről, melynek eredményeiből kiderül, hogy a válaszadók 22 százaléka szerint a diákok az iskolában számítógépen kellene vizsgázzanak, ugyanakkor 73 százalék szerint a jövendőbeli pedagógusokat már az egyetemi évek alatt fel kellene készíteni a digitális oktatásra.
Cookie