×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Egészség

Virágzik a luxus, miközben milliók éheznek

2013.04.29 - 15:55
Megosztás:
Virágzik a luxus, miközben milliók éheznek

Őrületes tempóban fejlesztik az észak-koreai főváros, Phenjan belvárosát: az AP hírügynökség beszámolója szerint új lakásokat, éttermeket, üzleteket építettek itt, és a tervek szerint még idén megnyitnának egy élményparkot is, benne egyebek mellett a londoni Big Ben másával. Eközben az észak-koreai gyerekek negyede alultáplált, milliók éheznek, és sokfelé akadozik az áramszolgáltatás.

Úgy tűnik, az elmúlt hetek fenyegetőzései ellenére nincs háborús hangulat Észak-Korea fővárosában, és a belváros erőltetett fejlesztését is folytatják. Állítólag próbálnak minél több turistát csalogatni az országba, elsősorban ezért virágoztatnák fel Phenjan egyes részeit.

A kommunista államban az AP az egyetlen nyugati hírügynökség, amely folyamatosan működhet. Beszámolójuk szerint látványos épületekkel turbózták fel a phenjani belvárost. Nincs hiány új boltokból, éttermekből, luxuslakásokból. A Changjon utcában például olyan szupermarket nyílt, ahol olasz bort, svájci csokoládét, új-zélandi kiwit és frissen sült croissant árulnak.

A luxusnegyedbe tévedő vendégeket kozmetika, szolárium, minigolf és bárok is várják.

Egy olyan minigolfos élményparkot is építeni akarnak, amelynek része lesz a londoni Big Ben és a párizsi Eiffel-torony másolata is. Úgy tudni, a parkot még idén megnyitnák.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tavaly azt ígérte, hogy a megszorítások és szigorúság évtizedei után engednek végre a nadrágszíjon. Úgy tűnik, mindez az észak-koreaiak nagy részére nem igaz, mert a fővároson kívül megmaradt a jegyrendszer, és sokfelé még áram sincs mindig rendesen.

Az ENSZ múlt hónapban közölt adatai szerint Észak-Koreában körülbelül 2,8 millió ember alultáplált vagy éhezik. A gyerekek 25 százaléka alultáplált. Nincs elég gyógyszer, a vízvezetékek és a fűtési rendszer felújításra szorul, az iskolák és kollégiumok lepukkantak

Cookie