×
2023. 02 09.
Csütörtök
Abigél, Alex
-4 °C
Derült
1EUR = 4.90 RON
1USD = 4.56 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Világsakkfesztivál Szatmárnémetiben

2015.10.07 - 13:44
Megosztás:
Világsakkfesztivál Szatmárnémetiben

A legnagyobb nemzetközi sakkesemény részeként, első ízben rendeznek Szatmárnémetiben sakkfesztivált kicsik és nagyok számára október 17-én.

„A sakk összeköt” címmel a Chess Start Egyesület első ízben rendez Szatmárnémetiben sakkfesztivált, a Szatmári Központi Sakk Klub, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a Rotary Klub támogatásával. Október 17-én a szakszervezetek művelődési házába több száz óvodást, iskolást és felnőttet várnak a szervezők, hogy megismerkedjenek a sportot, játékot, tudományt és művészetet egyesítő sakkal, annak nevelő-fejlesztő, személyiségformáló erejével — jelentette be a tanfelügyelőségen megrendezett sajtótájékoztatón dr. Héjja Botond szervező, a Chess Start Egyesület részéről.

A rendezvény a Polgár Judit Sakk Alapítvány által kezdeményezett nemzetközi sakkfesztivál részeként jön létre, célja pedig a stratégiai táblajáték köré építve egész napos, családi szórakozást kínálni, megkedveltetni a gyerekekkel és fiatalokkal ezt a sportot. Az említett időpontban ráadásul nem csak Magyarországon és Romániában, hanem Ausztráliában, Chilében, Új Zélandon, Szerbiában és az Amerikai Egyesült Államokban is hasonló akciókkal népszerűsítik a sakkot.

Szatmárnémetiben jövő szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik a rendezvény, amelynek keretében díjazzák azokat az alkotásokat, amelyeket legkésőbb október 13-ig készítenek el a szatmári gyerekek: az óvodásoknak „Sakkpalota” címmel kell rajzolniuk, míg az előkészítősöknek, valamint az I—IV. osztályos diákoknak „Mi a sakk?” témában kell elkészíteniük rajzaikat. Azoknak sem kell majd szomorkodniuk, akik nem nyerik el a legjobbaknak járó díjakat, a művelődési házban ugyanis kiállítást rendeznek be a beérkező munkákból.

A legapróbbak 12 és 14.30 között a Sakkjátszóházban interaktív és mókás feladatok révén kapnak ízelítőt a sakkról: kipróbálhatják az óriás sakkfigurák játékát, az állatkerti sakkot, a sakk-labirintust, a különböző mesefigurás sakk játszóházat, de az ének és a tánc sem marad el, valamint rengeteg érdekességet megtudhatnak a sakkról Román József sakkoktató, sakkbíró vezetésével.

Szintén a sakkfesztivál keretében egyéni és csoportos versenyt is rendeznek, de érdekes bemutatókra is sor kerül: egy nyolcéves sakkozó szimultán játszik majd öt asztalnál, felnőtt játékosokkal, egy tízéves sakkozó pedig tíz felnőttel játszik. A bemutatókat 12 és 14.30 között a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ gyűléstermében követhetik figyelemmel az érdeklődők.

A Szatmárnémetiben is megrendezendő Világsakkfesztivál keretében a szatmári családok, kicsik és nagyok egyaránt, az egész napos program során szórakoztató formában, a játékokba aktívan bekapcsolódva tapasztalhatják meg az 1500 éves misztikus táblajáték, a sakk legkülönbözőbb arcait, a sport, az oktatás, a kultúra, a tudomány és a szórakoztatás szemszögéből.

 

 

Bumbuluţ Krisztina