×
2023. 02 09.
Csütörtök
Abigél, Alex
-3 °C
Derült
1EUR = 4.90 RON
1USD = 4.56 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Világsakkfesztivál: első ízben Szatmárnémetiben

2015.10.17 - 14:28
Megosztás:
Világsakkfesztivál: első ízben Szatmárnémetiben

A legnagyobb nemzetközi sakkesemény részeként, első ízben rendeztek szombaton Szatmárnémetiben sakkfesztivált kicsik és nagyok számára. A szakszervezetek művelődési háza szinte kicsinek bizonyult, olyan sokan neveztek be a megmérettetésekre és voltak kíváncsiak az ott zajló eseményekre.

 

 

A Chess Start Egyesület szervezésében, a Szatmári Központi Sakk Klub, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a Rotary Klub támogatásával fedél alá hozott rendezvény a Polgár Judit Sakk Alapítvány által kezdeményezett nemzetközi sakkfesztivál részeként jött létre azzal a céllal, hogy a stratégiai táblajáték köré építve egész napos, családi szórakozást kínálni, megkedveltetni a gyerekekkel és fiatalokkal ezt a sportot. Szombaton ráadásul nem csak Magyarországon és Romániában, hanem Ausztráliában, Chilében, Új Zélandon, Szerbiában és az Amerikai Egyesült Államokban is hasonló akciókkal népszerűsítették a sakkot.

Megyeközpontunkban, „A sakk összeköt” mottóval megrendezett nyílt sakk napon volt egyéni és csoportos verseny, demonstrációs sakk játékok, de az egyesület által meghirdetett rajzversenyre beérkezett alkotásokat is kiállították, valamint a legügyesebbek díjazása sem maradt el. A Sakk-kastélyban a gyerekek részt vehettek különböző interaktív és szórakoztató tevékenységekben, de sok érdekességet is megtudhattak a sakk világáról.

„Szeretnénk minél több szervezetet, oktatót, gyermekeket és szülőket összekötni a sakk égisze alatt, legalább egy napon — ezért is jött létre ez a nyílt nap. Népszerűsíteni kívánjuk a sakknak minél több arcát, nem kizárólag a sakkoktatást, hanem a sakkon keresztüli oktatást” — magyarázta érdeklődésünkre a szatmári sakkesemény szervezője, dr. Héjja Botond.

Mint megtudtuk, jövőre Romániában is szeretnék meghonosítani a Polgár Judit Sakk Alapítvány révén az anyanyelv és matematika oktatására kifejlesztett alternatív, opcionális tananyagot, amit Magyarországon már nagyon sok iskolában választhatnak a diákok. Ez a program az első és második osztályos diákok anyanyelv és matematika oktatásához nyújt alternatív módszert a sakk nyelvén keresztül.

A sakk és a sakkal való oktatás ugyanos fejleszti a logikát, növeli a koncentrációt, javítja a memóriát, jellemformáló hatással bír. A képességfejlesztő sakk haszna az oktatásban elsősorban abban rejlik, hogy előmozdítja a különböző tantárgyak elsajátítását, vagyis egészében a jövőre készít elő. A modern tudásalapú társadalomban a nap, mint nap ránk ömlő információáradat által kapott ismeretek mind inkább mulandóak. A digitális társadalom olyan mértékű adatfeldolgozást tett szükségessé az emberek számára, amelyben bizonyos képességek, kompetenciák elsajátítása létszükségletté vált. Ezen képességek megléte elengedhetetlen a sikeres tanítási-tanulási folyamatban.

A sakk az egyik valaha volt leghatékonyabb képességfejlesztő eszköz, amelynek segítségével a gyerekeket be lehet vezetni a tudatos ismeretelsajátítás világába. Az elemistáknak szánt program nemcsak a matematikában, a logikában és a problémamegoldásban, hanem az olvasás és a szóbeli kifejezés terén is erősödnek, vagyis a sikeres sakkozás a készségek egész füzérének kedvező változását hozza magával.

A program hazai meghonosítása mellett, a Chess Start Egyesület több esemény megszervezését is célul tűzte ki: a nyár elején egy többnapos, klasszikus sakkversenyt rendeznek, a nyár folyamán sakktábort a gyerekek számára, valamint októberben, ugyancsak a világsakkfesztivál keretén belül, második ízben meg kívánják szervezni a nyílt napot, de akkor már egy hosszú hétvége keretében, még színesebb tevékenységekkel, még több résztvevővel, valamint még több intézménnyel és partnerrel.