×
2023. 01 27.
Péntek
Angelika
3 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.48 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

Vigyázat! Medve jár a szomszédban!

2022.11.27 - 14:41
Megosztás:
Vigyázat! Medve jár a szomszédban!
(Fotó: Facebook / Gál László)
Több medvenyomot találtak szombaton a hegyimentők a Nagybánya közelében levő Forrásliget (Izvora) és a Rozsály-csúcs (Vârful Igniş) közötti túraúton; a Máramaros megyei Salvamont óvatosságra inti a kirándulókat.

A Máramaros megyei hegyimentők a Facebookon figyelmeztetnek, hogy, a forrásligeti állandó megfigyelőállomáson szolgálatot teljesítő munkatársaik medvenyomokat találtak. A nagyvad tönkretett néhány túrajelző oszlopot is.

VIDEÓ A MEDVENYOMOKRÓL

A hegyimentők nyomatékosan kérik a turistákat, hogy soha ne induljanak egyedül útnak, ne térjenek le a kijelzett ösvényről, ne felejtsenek néha kiáltani egyet-egyet, és legyen náluk síp. 

Kutyát pórázon!

Amennyiben kutyával kirándulnak, azt pórázon kell vezetni, mert a kutyák ingerelhetik a vadállatokat. Javasolt, hogy a kirándulóknál legyen medveriasztó spray vagy ultrahangos riasztó.
A Salvamont figyelmeztet, hogy nem tanácsos sötétedés után járkálni a hegyekben, mert napnyugta után a medvék sokkal aktívabbá válnak.

Medvebocshoz közelíteni tilos!

Ha a kiránduló azt tapasztalja, hogy egy medve elkezdte követni, javasolt, hogy rendre dobjon le egy-egy ruhadarabot vagy élelmiszerdarabot, ami megállásra, a tárgy megvizsgálására készteti az állatot, így a kiránduló időt nyer, hogy eltávolodhasson tőle.
A veszélyes helyzetbe kerülő turisták a 0SALVAMONT vagy az 112 számokat hívhatják.

Princz Csaba