×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Programajánló

Vidéki élet — közelebb a városhoz

2021.09.07 - 16:00
Megosztás:
Vidéki élet — közelebb a városhoz
Fotó: Facebook / Vidék a városban / satul mic în Satu Mare
A Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület és a Szatmár Megyei Magyar Gazdák Egyesülete együtt hozza el a vidéki települések hangulatát, a vidéki élet hagyományos mozzanatait Szatmárnémetibe, a Kossuth-kertbe.

Szeptember 11-én és 12-én a város legnagyobb zöldövezete ad otthont a Vidék a városban rendezvénynek, amelyen sokan átélhetjük gyermekkorunk vidéken töltött napjait, és megismertethetjük a mai városi gyerekeket a falusi élet szépségeivel. Az idei a második szatmárnémeti Vidék a városban rendezvény, és része egy nagyobb, összetettebb projektnek, mellyel a szervezők a vidéki életet hoznák közelebb a városi lakosokhoz.

„Rendezvényünkön jelen lesznek helyi termelők, kézművesek, gazdálkodók az egész megyéből, akik számos árucikkel várják a Kossuth-kertbe érkezőket. A standokon ott lesznek a kerámiából vagy fából készült portékák, horgolt ruhaneműk, kézi készítésű babák, de mézet, szörpöket, szezonzöldségeket és -gyümölcsöket is lehet majd venni, melyek minőségét és eredetét minden esetben a Szatmári Termék védjegy garantálja” — mondja Magyar Lóránd, a Szatmári Termék védjegy létrehozásának a kezdeményezője.

Ahogy az elmúlt alkalommal is, a szervezők sok, gyerekeknek szánt programmal várják a családokat. Lesz lovas kocsizás és kisállatkiállítás, a nagyobbakat általános műveltséggel — és természetesen a vidéki élettel —kapcsolatos játék várja, a kézművesbemutatókon pedig a résztvevők saját kreativitásukat is próbára tehetik.

A rendezvényre kilátogatók átélhetik majd egy hagyományos disznóvágás momentumait is, és valószínűleg sokan kilátogatnak majd az előadásokra, koncertekre is. Szombaton 16 órától néptáncosok lépnek fel, 19 órától a Hey Roop zenekarral utcabálozhatunk, vasárnap 15 órától újra a néptáncosoké a színpad, 18 órától pedig a Royal Team hozza el a vidéki bálok hangulatát a Kossuth-kertbe.

A rendezvény támogatói a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alap, a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ.

SZFÚ

Gyógyír lehet a Gyermekgyógyító
A Gyermekgyógyító programra vasárnapig jelentkezhetnek civil szervezetek, amelyek különleges igényű, krónikus betegségekben szenvedő vagy fogyatékkal élő gyermekek részére biztosítanak emocionális terápiás foglalkozásokat vagy pszichoszociális beavatkozásokat.
Érkezik a költségvetés-kiegészítés
A kormány múlt heti költségvetés-kiigazítása nyomán Szatmár megyébe több mint 40 millió lej támogatás érkezik. Az alábbiakban arról kérdeztük a polgármesterek, mire fordítják a kapott összeget.
Szülőföldön magyarul: közel a határidő
A 2020/2021-es tanévben meghirdetett Szülőföldön magyarul pályázati program leadási határideje idén szeptember 30. — hívja fel az érintettek figyelmét Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a program koordinátora.
Cookie