×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Vidéken is javában zajlik a toborzás az oltásra

2021.10.23 - 18:30
Megosztás:
Vidéken is javában zajlik a toborzás az oltásra
Hamarosan mobil oltóegységek kezdik el ismét a megyejárást, Fotó: Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal
Jelentkezhetnek az önkormányzatoknál mindazok, akik szeretnék kihasználni a házhoz menő COVID-19 elleni oltás lehetőségét, függetlenül attól, hogy első vagy épp harmadik dózisról van szó. Nem mindenhol kapkodnak érte, tudtuk meg a polgármesterektől.

Arról már többször is beszámoltunk, hogy az utóbbi időben igencsak megnőtt az oltakozási kedv, s ez alól nem kivételek a vidéki települések sem, hiszen egyrészt vannak, akik a vakcina harmadik dózisát is szeretnék megkapni, miközben egyáltalán nem elenyésző azoknak a száma sem, akik még csak most döntötték el, hogy immunizáltatják magukat. Ennek okán a prefektusi hivatal és a közegészségügyi igazgatóság úgy döntött, ismét mobil oltóegységek kezdik majd el a megyejárást — főleg azon a 19 településen, ahol tavasszal, kora nyáron a kolozsvári katonaorvosok immunizáltak, s arra kérték a polgármestereket, hogy összesítsék az adott községen belül az oltást igénylők számát. A jelentkezési határidő hétfő délelőtt, persze ha valaki ezt követően jelzi szándékát az önkormányzatnál, azt is ugyanúgy nyilvántartásba veszik.
„Sokan, már több mint félszázan jelezték, hogy oltakozni akarnak — van, aki az első dózisra, van aki a harmadikra —, és a mondjam úgy: leadási határidőig szerintem duplázódni fog a szám. Azt még nem tudjuk, hogy most is a kolozsvári katonaorvosok vagy a megyei közegészségügy mobil csapata jön majd, mint ahogy azt sem, milyen típusú vakcinával immunizálnak, de ami fontos, az az, hogy ismét jönnek. A községben nagyon beindult az immunizáltatási kedv, és hogy a lakosság jelentős része be van oltva, az nagymértékben köszönhető dr. Orosz Eszter családorvosnak is, akinél több mint 200-an kapták meg a Johnson@Johnson-vakcinát” — mondja megkeresésünkre Tóth Zoltán kökényesdi polgármester.
Intenzív a jelentkezés Mezőterem Község Polgármesteri Hivatalában is, és mint Tar Miklós polgármester fogalmaz: „Egy nap alatt 35-en jelezték oltakozási szándékukat (tízen az első, 25-en a harmadik dózisra), és persze a jelentkezés folyamatosan zajlik most is. Nálunk jó a helyzet, jó a beoltottsági arány — a tavaszi akcióban a falu lakosságának zöme beoltatta magát, akik akkor valamilyen oknál fogva nem voltak, a nyár folyamán itt vagy ott beoltatták magukat, és mint mondtam, most is jelentkeznek akár az első, akár a harmadik oltásra.”
Messze nem ilyen elégedett Incze Lajos halmi polgármester, az ugocsai községben ugyanis „nem verik le egymást” a vakcinát igénylők. „Egyszerűen nem jelentkeznek. Igaz, tavasszal, amikor a katonaorvosok jöttek, akkor sem volt túl nagy tolongás, kevesebb mint 130-an immunizáltatták magukat, és ez a 'nem akarom' tendencia azóta sem változott. A családorvosi rendelőben bárki, bármikor igényelhette és igényelheti az oltást, de nem akarják. Sokan még mindig gondolkodnak, még mindig kételkednek a vakcina hasznosságában, pedig mindnek van legalább egy ismerőse, barátja, aki átesett a koronavírus-fertőzésen, és mégsem… És persze kényszeríteni senkit nem lehet. A családorvos győzködi őket, s mint mondja, van olyan nap, amikor sikerül is öt embert beoltani, de több az olyan nap, amikor nem” — magyarázza. Hozzáteszi azt is: Halmi lakosságának durván 28–30%-a van beoltva, viszont annak a bő 30%-nak az immunizáltságáról, akik külföldön dolgoznak, tartózkodnak, s csak időszakosan, látogatóba érkeznek haza, semmiféle információjuk nincs.
Örömmel fogadta a szervezett, kihelyezett oltásnap hírét Megyeri Tamás Róbert kaplonyi polgármester — annál is inkább, mivel a településen korábban közel 200-an éltek a házhoz menő vakcina lehetőségével. „Igenis jöjjenek! Van értelmük az ilyen kihelyezett napoknak, hiszen fontos, hogy a lakosság lássa, hogyan zajlik, lássa, hogy semmi baja nem lesz annak, aki megkapja az oltást. Meglátásom szerint körülbelül 200 lesz most is a jelentkezők száma. Természetesen a háziorvosnál is igényelhetik, illetve a nagykárolyi oltópont is közel van, de mégis jobb ez a szervezett forma” — mondja.
Teljes érdektelenség övezi az oltási akciót Kolcs községben, amelynek egyébként most már 3,65 ezrelékre csökkent a fertőzöttségi indexe, ezt megelőzően egy héten keresztül az 5 ezrelék közelében járt. „Sajnos elég kevesen oltakoznak. Tavasszal is szerettük volna, hogy kijöjjön a mobil oltócsoport, de nem jelentkeztek annyian, hogy (az oltócsoport kiszállásához szükséges egy adott jelentkezői szám). Sajnos nem állunk túl jól… Csak pár személy — mozgáskorlátozottak, ágyhoz kötöttek — van, akit érdekelne a házhoz jövő oltás, de másokat nem. Vannak, akik egyénileg oldották meg, családorvosnál vagy valamelyik oltóközpontban, s úgy tűnik, most mintha egyre többen gondolnák meg magukat, tennék félre az érdektelenséget vagy oltásellenességet, és immunizáltatják magukat egyénileg, de persze ez az 'egyre többen' még mindig nagyon távol áll az elégségestől. Nem tudom, hogyan lehetne tudatosítani a lakosságban az oltás fontosságát” — summázza tanácstalanul Kallós Zsolt polgármester.
Részben elégedett, részben elégedetlen a Lázári községet vezető Béres Antal: „Sokan, több mint kétszázan jelentkeztek tavasszal is a házhoz jövő oltásra, nagyon jól sikerült akció volt, és valószínűleg a mostani is ilyen jól sikerült lesz, hiszen az immunizáltak közül nagyon sokan akarják a harmadik dózist is — ugyanakkor a községben még mindig sok a beoltatlan. Pedig a családorvos is folyamatosan oltott egész nyáron, Szatmár is közel, „egy liter benzinre” van, szép számban mentek és mennek oda is — viszont ez a teljesen érthetetlen és értelmetlen oltásellenes kampány, ami mindenhol megy, van, akit csak eltántorít, de van, akit sajnos mélyen meggyőz. Én ezt nem értem, s ahol csak lehet, mindig mindenkinek elmondom az immunizáltság fontosságát, annak pedig kimondottan örvendek, hogy újra mobilcsapat-kiszállást terveznek” — mondja, nem hallgatva el azt sem: a polgármesteri hivatalban dolgozók között csak egyetlenegy személy van, aki oltatlan.

Szabó Kinga Mária

Rafila: 35-40 százalékos átoltottságnál nem a harmadik dózis a fontos, hanem az oltatlanok immunizálása
A koronavírus elleni oltás harmadik dózisának beadására azokban az országokban kell hangsúlyt fektetni, ahol 70-80 százalékos az átoltottság - jelentette ki csütörtökön az új egészségügyi miniszter.
Lemondunk az AstraZenecáról
2022-től már nem oltanak Romániában az AstraZeneca gyártó Vaxzevria nevű, koronavírus elleni vakcinájával. Az országos oltási bizottság azt javasolta az Egészségügyi Minisztériumnak, hogy ne vásároljon több vakcinát a gyártótól.
Olaszországban oltáshoz kötötték a városi tömegközlekedés használatát
Szigorúbb járványintézkedéseket vezetnek be a karácsonyi időszakban az oltás nélküliekkel szemben, akik negatív teszttel sem használhatják a tömegközlekedési eszközöket, nem léphetnek be szállodákba, bárokba és edzőtermekbe - jelentette be az újabb korlátozásokat Mario Draghi miniszterelnök szerda este. 
Cookie