×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Vetés községben nyáron sem pihennek

2021.08.13 - 17:32
Megosztás:
Vetés községben nyáron sem pihennek
A fiatalok örömére készül a fitneszpark Vetésen (Foto: vetis.ro)
Vetés községben a nyár folyamán folytatódnak az infrastrukturális fejlesztések és a további beruházások előkészítései — tájékoztatott Ilyés Gyula, Vetés község polgármestere. A fiatalok hamarosan birtokba vehetik a fitneszparkot Vetésen.

Vetés községben évek óta tartanak a községfejlesztési munkálatok. Nem sok idő kell elteljen addig, amíg befejeződik az infrastruktúra teljes kiépítése, megújulnak a középületek. Sok új beruházás van folyamatban, nem véletlen, hogy egyre többen szeretnének Vetés községben otthonra találni.

Ilyés Gyula polgármester elmondta, hogy Óváriban hamarosan befejeződik a víz- és a csatornahálózat kiépítése, a vezetékek már mindenhol el vannak helyezve, csak el kell kezdeni az üzemeltetést. Szeptemberben Vetésen is százszázalékosan kiépül a víz- és a szennyvízhálózat. A gázhálózat kiépítése is befejezés előtt áll, néhány félreeső utcában kell még kiépíteni a vezetéket, erre a tervek elkészültek, most már a kivitelező cégen múlik, hogy mikor kerül átadásra. Vetésen és Óváriban a közvilágítás is rendbe van téve, de ahhoz, hogy teljes infrastruktúra kiépítéséről beszélhessünk, be kell fejezni az aszfaltozást azokban az utcákban, ahol még valamilyen vezetéket helyeznek el.
A polgármester kiemelte, hogy egy régebbi terv valósul meg azzal, hogy elkészül Vetésen a szabadtéri fitneszpark, ahol lehetőség adódik a sportolásra és a mozgásra.

Hétfőn esedékes, hogy aláírják a szerződést a víz- és a csatornahálózat kiépítésére Decebalon. Ez egy több mint kétéves munkafolyamat lesz. Ha ez elkészül, akkor a község valamennyi területén ki lesz építve az infrastruktúra, és minden feltétel meglesz a jó életkörülmények kialakításához. A község vezetősége abban reménykedik, hogy elindítanak pályázatokat útfelújításokra kormánytámogatással, ugyanis ilyen célokra nem lehet lehívni EU-s támogatást.

Az önkormányzat most készíti a dokumentációt egy bölcsőde építésére is. Erre vonatkozóan van egy kiírás, a vetésiek is szeretnének pályázni, hiszen van százötven gyerek, talán még több is lenne, hiszen nagyon sokan ingáznak a községbe városról dolgozni, ezek közül is sokan elvinnék a gyerekeiket a bölcsődébe. Vetésen akár öt-hat bölcsődei csoportot is lehetne működtetni, mert lenne rá igény, és a jövőben ez az igény növekedni fog.

Vetés községben szükség van munkaerőre, néhány száz embert bármikor felvesznek a cégek, a probléma az, hogy nincs elég jelentkező. Nagyon sok cégvezető panaszkodik, hogy egyik napról a másikra mennek el az emberek, mert ismerőseik rábeszélik őket, hogy menjenek külföldre dolgozni. Nagyon sok ember megy el Németországba, mert az árvíz után szükség van fizikai munkásokra a helyreállításhoz. Több olyan eset van, hogy a vetési cégek le kellett álljanak, mert az alkalmazottak felmondtak, majd visszajöttek, mert azt tapasztalták, hogy hiába kerestek többet külföldön, azért nagyon meg kellett dolgozni, s végül mégsem maradtak több jövedelemmel, mintha itthon maradtak volna. Az emberek nagyobb része csak máról holnapra gondolkodik, nem érdekli, hogy mi lesz hosszú távon — tette hozzá Ilyés Gyula.
 

Elek György

Nincs ideális modell az önkormányzati működésre
Ebben az évben lesz harminc éve, hogy az önkormányzati törvény megjelenését követően megalakultak a helyi tanácsok. Ilyés Gyulát, Vetés község polgármesterét az önkormányzatiság első harminc évének alakulásáról, sikereiről és kudarcairól kérdeztük.
Műtrágya vásárlási támogatás
A román hatóságok arra készülnek, hogy 2022-ben állami támogatást biztosítanak a gazdáknak műtrágyavásárlásra, miután a talaj tápanyagtartalmát növelő termék a nemzetközi piacokon, így nálunk is jelentősen megdrágult.
Elismerik a zsebszerződéseket
Az új jogszabály értelmében egyszerűsített eljárással rendezhető a vidéki birtokok tulajdonjoga. A jogszabály alkalmazásáról Ilyés Gyulát, Vetés község polgármesterét kérdeztük.
Cookie