×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
6 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Vesztegzár lesz az Avasban

2021.09.09 - 20:31
Megosztás:
Vesztegzár lesz az Avasban
Az elharapódzott járvány megfékezése és visszaszorítása érdekében hét avasi község vesztegzár alá kerül szombaton vagy legkésőbb vasárnap — de más településeken sem túl rózsás a helyzet.

Az életbe léptetett vörös forgatókönyv és korlátozásai nemigen hozták meg a várt eredményt, az érintett települések legtöbbjén nemhogy csökkenne vagy stagnálna a fertőzöttségi index, változatlan intenzitással nő, olyannyira, hogy Altfatter Tamás prefektus tegnap ismét megbeszélésre hívta ezen községek polgármestereit, és a közegészségügyi igazgatóság által bemutatott adatok tükrében az a döntés született, hogy kéthetes vesztegzár alá vonják Batarcsot (6,32 ezrelék), Bikszádot (6,74), Kányaházát (5,43), Komorzánt (7,81), Kisgércét (8,41), Tartolcot (10,09) és Turcot (6,72). „A hatályos törvénykezés értelmében mi, azaz a megyei vészhelyzeti bizottság javasoljuk egy vagy több település vesztegzár alá vonását, a javaslatot pedig a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ hagyja jóvá, majd a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követően életbe is lép — ez valószínűleg szombaton vagy legkésőbb vasárnap történik meg. Ez a lehető legdrasztikusabb megoldás, viszont az érintett övezetben az esetszámok nagysága és folyamatos emelkedése sajnos egy ilyen drasztikus lépést követel meg — én nagyon remélem, hogy a 14 napos vesztegzárnak meglesz az eredménye, az indexek csökkenni fognak, és nem lesz szükség ennek a korlátozásnak a meghosszabbítására” — fogalmazott megkeresésünkre Altfatter Tamás kormánymegbízott.
S hogy mit is jelent a vesztegzár? Az adott településről ki-, illetve oda belépni csak nyomós indokkal (munkahelyre, orvosi ellátásra stb.) és saját felelősségre kitöltött nyilatkozat birtokában lehet; a kereskedelmi egységek pedig kivétel nélkül mindennap 18 órakor bezárnak.
A közegészségügyi igazgatóság összesítése értelmében az Avas érintett övezetében az augusztus 28. és szeptember 7. közötti időszakban 239 koronavírus-fertőzöttet igazoltak — közülük 154-en a 20–39 év közötti, 52-en a 40–59 év közötti korosztályhoz tartoztak, míg 33-an gyermekek és fiatalok (19 éves korig) voltak.
A járvány elharapózásához nagymértékben hozzájárult a külföldi vendégmunkások hazalátogatása, a megengedettnél jóval nagyobb létszámú lagzik és keresztelők, illetve más családi események, és sok esetben a tünetmentes vagy minimális tüneteket produkáló fiatalok fertőzték meg egész családjukat.


Beteltek az ágyak

Újabb lélektani határon fordult át az a bizonyos számláló Szatmárban — a közegészségügyi igazgatóság adatai értelmében szeptember 9-én már 14 093 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, ami azt jelenti, hogy az előző adatközlés óta 114 új esetet regisztráltak, és az újratesztelt páciensek közül 10-nek lett ismét pozitív az eredménye. S ezzel párhuzamosan a megye fertőzöttségi szintje 1,7, Szatmárnémetié 1,37, Nagykárolyé pedig 0,46 ezrelékre nőtt.
De nemcsak a megbetegedettek, hanem a gyógyultak száma is jelentősen emelkedett, 12 878-ra, vagyis az előző adatközlés óta 11 páciensnek sikerült legyőznie a kórt, ám sajnos az elhunytak száma is emelkedett, 393-ra — egy 68 éves, több krónikus betegségben szenvedő férfi páciens vesztette életét a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében.
Változatlanul nő az intézményes egészségügyi ellátásra szorulók száma is: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 66 fertőzöttet kezelnek, intenzív terápiás ellátásra pedig már 16 beteg szorul, ami azt is jelenti, hogy a covidos intenzív terápiás osztály elérte maximális befogadóképességét; a szatmárnémeti tüdőkórházban 29, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 49, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 15 koronavírusos pácienst ápolnak.
Az elvégzett tesztek száma jelentős fordulóhoz közelít: 149 916, vagyis az elmúlt 24 órában 555 mintát elemeztek, és ezek 22,5%-a lett pozitív.

 

Szatmár a legkevésbé fertőzött megye az országban
Országos szinten Szatmár megye jegyzi a legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, de örömködésre nincs okunk: minden, a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi és intenzív terápiás ágy foglalt.
Covid-19: ennyi minden nem történt meg
Ahogy Föld körüli útjára indult a koronavírus-járvány, úgy kaptak lábra egyre-másra a hétköznapi embereket féltő meg riogató elméletek nagyhatalmi összeesküvésről, génmódosításról, mérgezésről és egyebekről. Ilyenekről már írtunk, de még nem mindről…
Cioloş: fel kell gyorsítani az oltáskampányt
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta hétfőn, hogy célszerűnek tartja az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését valamennyi szakmai kategória számára, amely emberekkel való érintkezést feltételez.
Cookie