×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
27 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Szatmárnémeti

Veszítenek az önkormányzatok is

2020.05.25 - 09:18
Megosztás:
Veszítenek az önkormányzatok is
A közszférát is sújtja a járvány, vidéki és városi polgármesterek is a veszteségeiket számolják, a csökkenő adóbevételek hatását próbálják valahogy elkerülni. Beruházások késnek, maradnak el.

A helyi közigazgatási egységek feje fölött sem vonul végig a járvány kézzelfogható veszteségek generálása nélkül, nemcsak a magánszféra, nemcsak a hétköznapi emberek, de az önkormányzatok bevételei is visszaestek a járványhelyzet miatt.

Municípiumok, városok és községek egy cipőben járnak, megyeszerte azt számolgatják a polgármesterek, mennyivel kevesebb adót fizettek be a megszorító intézkedések hatására, illetve a kevesebb pénzköltés miatt mennyivel fog visszaesni a települések ÁFA-hányadból származó bevétele, és mennyivel kevesebb pénzt kapnak vissza a települések a foglalkoztatásból származó állami bevételekből.

Szatmárnémetiben tavaly év végén még úgy állt a helyzet, emlékszik vissza Kereskényi Gábor polgármester, hogy az útjavító és építő cégek nem fognak tudni olyan tempóban dolgozni, mint amilyen tempóban a város fizetni tud. Ehhez képest mára annyira leromlott a város anyagi helyzete, hogy a városvezetésnek le kell mondania pár tervezett beruházásról, amik a harmadik negyedévben lettek volna aktuálisak.

Ezért lesz jó, mutatott rá a polgármester, ha a városnak sikerül felvennie azt a 153 millió lejes kölcsönt, amit pont ilyen beruházásokra tud majd költeni, amiket egyébként el kellett volna halasztania. Szükség lesz EU-s projektek ebből történő részfinanszírozására, és a Ştrandului utcai híd építéséhez is kell 50 milliós önrész a város részéről. Ezek a nagyobb tételek, ahová a kölcsönbe kapott összeg el lesz irányítva, a fennmaradó összeget pedig helyi beruházásokra fogja költeni a város. A szerződéstervezet értelmében a hitelt beruházásokon kívül egyébre nem is lehet költeni, tehát ebből senkinek nem lesz nagyobb fizetése a városházán, és fogyóeszközökre, fogyasztási cikkekre sem költhet a város az összegből.

Princz Csaba

 

 

Szünetelni fog az ivóvíz-szolgáltatás!
Három fővezeték találkozik abban a vízaknában, amit a harmadik szatmárnémeti híd építése miatt most költöztetnie kell az Apaservnek. Nyolc településen nem lesz víz szerda estétől, csütörtök délig.
Mélygarázs: bevétel, vagy közszolgálat?
Lesz némi bevétele is a szatmárnémeti közkasszának abból, hogy magáncég üzemelteti majd a tervezett föld alatti parkolót, de az ellenzéki tanácsosok még több bevételt szeretnének ebből.
Határon átnyúló, egyedülálló fejlesztések a szatmárnémeti reptéren
Régi vágya valósult meg a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtérnek.
Cookie