×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Versenyvizsgán bizonyíthatják rátermettségüket

2021.09.22 - 11:15
Megosztás:
Versenyvizsgán bizonyíthatják rátermettségüket
Kompetencia alapján kinevezett tanintézmény-vezetőket szeretne látni a most zajló versenyvizsga révén az iskolák, óvodák élén Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. Szatmár megyében összesen 128 intézmény élére keresnek igazgatót és/vagy aligazgatót.

Azt követően, hogy augusztus 31-én minden oktatási intézmény vezetőjének lejárt a kinevezése, és az igazgatói versenyvizsgát csak a 2021/2022-es tanév első félévében rendezik meg, országszerte ideiglenesen kinevezett igazgatók, aligazgatók vezetik a tanintézményeket, mely kinevezések a versenyvizsga megrendezéséig, de nem tovább, mint a tanév végéig szólnak. Szatmár megyei viszonylatban a kisebbségi oktatásban érintett tanintézmények vezetőségében csak ott történt változás, ahol a tisztséget eddig betöltő személyek valamilyen oknál fogva nem kívánták folytatni tevékenységüket, így viszonylag kevés személycserét eszközöltek, azonban a román tannyelvű iskolákban, óvodákban nem történt ilyen zökkenőmentesen a váltás, erről sajtóháború is kirobbant Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere és Anişoara Boitor főtanfelügyelő között. S alig kezdődött el az iskolai év, szeptember 15-én kezdetét vette az iskolaigazgatók versenyvizsgájának első szakasza. A szeptember 26-ig tartó időszakban iratkozhatnak be az érdekeltek az igazgatói, aligazgatói tisztségekre kiírt versenyvizsgára, a beiratkozáshoz egy portfóliót is be kell nyújtaniuk a pedagógusoknak. A dossziék értékelésére szeptember 27–29-én kerül sor, és a sikeresen pályázók listáját szeptember 30-án teszik közzé, ami után óvást is be lehet nyújtani.
Szatmár megyei viszonylatban 126 óvoda, iskola élére keresnek igazgatót és/vagy aligazgatót, ugyanakkor a Szatmárnémeti Gyermekek Palotájának és a Nagykárolyi Gyermekek Palotájának vezetői tisztsége is betöltésre vár. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség által közölt adatok szerint vannak olyan oktatási intézmények, melyek vezetői tisztségét a kisebbség képviselői tölthetik be, ugyanakkor olyan helyek is akadnak, melyek elfoglalásához az egyházak részéről ajánlólevél felmutatása szükséges.
Szatmár megyében a kisebbséghez tartozó iskolaigazgatója kell legyen a megyeközpontbeli Voinicelul Napközinek, a 6-os Számú Napközinek, a 33-as Számú Napközinek, a Rákóczi Ferenc Általános Iskolának, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak, a Johann Ettinger Német Elméleti Líceumnak, az Aurel Popp Művészeti Líceumnak, a George Emil Palade Élelmiszeripari Technológiai Líceumnak, a nagykárolyi 1-es Számú Napközinek, a Nagykárolyi Elméleti Líceumnak, a Simion Bărnuţiu Műszaki Líceumnak, a sárközújlaki Petőfi Sándor Általános Iskolának, az egri Csűry Bálint Általános Iskolának, a Börvelyi Általános Iskolának, a bogdándi Petri Mór Általános Iskolának, a kálmándi Joseph Szolomayer Általános Iskolának, a kaplonyi Fényi István Általános Iskolának, a szamoskrassói Bem József Általános Iskolának, a Csomaközi Általános Iskolának, a Pusztadaróci Általános Iskolának, a Mezőfényi Általános Iskolának, a hadadi Wesselényi Általános Iskolának, a lázári Petőfi Sándor Általános Iskolának, a mikolai Gellért Sándor Általános Iskolának, az Avasújvárosi Általános Iskolának, a Szilágypéri Általános Iskolának, a Kökényesdi Általános Iskolának, a dobrai Györfi Endre Általános Iskolának, a Túrterebesi Általános Iskolának, a csanálosi Tempfli József Általános Iskolának, a Vetési Általános Iskolának, az Óvári Általános Iskolának, a Szatmárhegyi Általános Iskolának, illetve az egyházak ajánlásával is rendelkezniük kell a Szatmárnémeti Református Gimnázium, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum és a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum igazgatói székére pályázóknak.
Aligazgatói tisztség jár a kisebbségi oktatásban részt vevő diákok létszáma alapján a megyeközpontbeli Bălcescu–Petőfi Általános Iskolában, a Mircea Eliade Általános Iskolában, a Ion Creangă Általános Iskolában, az Avram Iancu Általános Iskolában, a Dr. Vasile Lucaciu Általános Iskolában, a Szatmárnémeti Inkluzív Oktatási Iskolaközpontban, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, a Johann Ettinger Német Elméleti Líceumban, a Constantin Brâncuşi Technológiai Líceumban, a nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskolában, az 1-es Számú Általános Iskolában, a Nagykárolyi Elméleti Líceumban, a Tasnádi Általános Iskolában, az Erdődi Technológiai Líceumban, az Érendrédi Általános Iskolában, a Halmi Általános Iskolában, az aranyosmeggyesi George Coşbuc Általános Iskolában, a kismajtényi Mihai Viteazul Általános Iskolában, a Szatmárpálfalvai Általános Iskolában, a Piskolti Általános Iskolában és a szaniszlói Gheorghe Bulgăr Általános Iskolában.

Menetrend

Mindazoknak, akik továbbjutottak az első megmérettetésen, október 15-én írásbeli vizsgán kell bizonyítaniuk felkészültségüket. Az első eredményeket még aznap közlik, majd az óvások utáni végleges eredményeket október 20-án függesztik ki. Azoknak, akik megfeleltek az írásbeli szakasz követelményeinek, november 15. és december 8. között szóbeli próbán, interjún is részt kell venniük. Az igazgatói és aligazgatói tisztséget elnyert vizsgázók neveit december 17-én közlik, a kinevezéseiket, melyekkel 2022. január 10-től elkezdhetik mandátumukat, december 20–22. között állítják ki. Az igazgatói versenyvizsgára csak felsőfokú végzettséggel rendelkező, címzetes oktatók jelentkezhetnek, akik legalább 5 éves tanítási tapasztalattal rendelkeznek, és az elmúlt két évben nem részesültek fegyelmi megrovásban.

Sógor Beáta

 

Szimultán osztály: szükséges rossz?
A romániai diákok 10%-a szimultán osztályban tanul, ezek 92%-a pedig vidéken található, számol be az edupedu.ro a tanügyminisztériumtól kapott információkra alapozva. Szakemberek szerint a szimultán osztályok is segítenek az iskolaelhagyás visszaszorításában.
37 tanintézményben van  koronavírus-fertőzött gyerek
Érdekes jelenség kezd kialakulni az országban, ahol a koronavírus-fertőzéstől tartó szülők kérésére hivatkozva sorra zárnak be az iskolák, amelyeknek a jelenlegi szabályozás szerint elvileg csak akkor kellene áttérniük a távoktatásra, ha a közösségben megjelenik a fertőzés.
Versenyvizsgáznak  az iskolaigazgatók
Ma 10 órától szigorú előírások mellett rendezik meg az iskolaigazgatói versenyvizsgát, az országos viszonylatban meghirdetett több mint 8600 helyre 9200-an jelentkeztek.
Cookie