×
2021. 06 15.
Kedd
Jolán, Vid
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.41 RON
Vidék

Véradókra mindig szükség van

2021.06.08 - 16:00
Megosztás:
Véradókra mindig szükség van
Mindig tárt karokkal várják az önkénteseket, véradókra ugyanis folyamatosan szükség van! / Fotó: blood.co.uk
A járvány kezdete óta első ízben szervez Szatmárnémetin kívül véradási akciót a vérközpont. Hónapok óta jelentősen kevesebb az önkéntes, amihez a vidéki kiszállások hiánya is hozzájárult.

Önkéntes véradási akciót rendez a szatmári vérközpont az Avasfelsőfalui Városi Kórházban. A véradókat június 10-én, csütörtökön reggel nyolctól délig várják az egészségügyi intézmény mellett felállított sátorban. A véradás önkéntes, a lakosoknak csupán a személyi igazolványukat kell felmutatniuk az akció során. 

A szatmári vérközpont a járvány kezdete óta nem szervezhetett más településre véradási akciót, ugyanis a pandémia ideje alatt nem kerülhetett sor kiszállásokra. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen visszaessen a véradók száma. Sokan ugyanis nem utaztak el a szatmári vérközpontig azért, hogy önkénteskedjenek — tudtuk meg dr. Doina Crişantól, a szatmári intézmény vezetőjétől. Tavaly 10 420 ízben összesen 7509 véradót regisztráltak a központban — közel háromezren több alkalommal is adtak vért a járvány évében. Ez a szám 2–3 ezerrel is elmarad az előző években jegyzettekétől. Márpedig vérre folyamatosan nagy szükségük van a kórházaknak, ráadásul soha senki nem tudhatja, mikor lesz szüksége vérre, vérkészítményre. Belső vérzés, közúti vagy egyéb baleset ugyanis bárkivel előfordulhat. Sajnos nem ritka az olyan eset, hogy a páciensek és szeretteik azzal szembesülnek, hogy nincs vér a kórházakban, és emiatt sokszor elodázzák a műtéteket és orvosi kezeléséket. Románia továbbra is az utolsó helyek egyikén áll Európában a véradást illetően — a felnőtt lakosság (18 és 65 éves közötti korosztály) csupán 3 százaléka szokott vért adni.

Kisebb megterhelés

A véradás alapelve, hogy csak egészséges ember adhat vért, védve ezzel a véradó és a vért kapó beteg egészségét is. Véradásra az jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős, és a testsúlya eléri az 50 kg-ot, míg a felső súlyhatár 140 kg (erről a kivizsgáló orvos dönt). Első véradók esetén a felső korhatár 60 év. A nők évente, azaz 365 napon belül maximum 4, a férfiak maximum 5 alkalommal adhatnak vért. Másik fontos kritérium pedig, hogy két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie, ugyanis ennyi időre van szüksége a szervezetünknek, hogy regenerálódjon. A véradás körülbelül 1 órát vesz igénybe. A véradás nem laboratóriumi vérmintavétel, nem kell éhgyomorral érkezni. Véradás előtt az önkéntes fogyasszon bőségesen folyadékot, és táplálkozzon a megszokott módon, de kerülve a zsíros ételeket! Mivel a véradás során viszonylag jelentős mennyiségű vér levételére kerül sor, a szervezetnek ez kisebb megterhelést jelent, amely ellen előzetesen megfelelő kalória- és folyadékbevitellel védekezhet a véradó.

Három megmentett élet

Egy véradással akár három életet is megmenthetünk, így ne féljünk vért adni! A vért steril, egyszer használatos vérvételi zsákba veszik le, a hozzá csatlakozó vérvételi tű sem használható még egyszer, így a véradó nem fertőződhet. A zsákban a vér alvadását gátló és a vérsejteket tápláló oldat van, mert egyrészt a megalvadt vért nem lehetne átömleszteni, másrészt a vér sejtjeinek is szükséges a táplálék mindaddig, amíg be nem kerülnek a vért kapó beteg szervezetébe.
Egy alkalommal továbbra is 450 milliliter vért vesznek az önkéntesektől, a véradónak pedig még mindig jár hét darab ebédjegy, egy szabadnap a véradás napján, valamint egy átfogó vérvizsgálat. A véradókat ezen a csütörtökön az Avasfelsőfalui Városi Kórházban, illetve Szatmárnémetiben minden munkanapon reggel a Károlyi út 26. szám alatt várják.

Bumbuluț Krisztina

Ma a véradókat ünnepli a világ
Ma van a véradók világnapja. A szatmárnémeti vérközpont köszöni az önkéntesek segítségét, és arra buzdít mindenkit, hogy adjon vért.
Vérre van szüksége
Kisfia életéért küzd a szatmárnémeti Claudiu Suciu, a gyermeket jelenleg a Maros megyei Sürgősségi Kórház gyermeksebészeti osztályán kezelik.
Kétségbeejtően kevés a véradó
Soha nem látott szintre süllyedt a véradási kedv Szatmáron: 2020-ban alig 8500 alkalommal adtak vért a lakosok, míg korábban meghaladta a 12 ezret az önkéntesek száma. Idén sem javult a helyzet.
Cookie