×
2022. 05 27.
Péntek
Hella
26 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.26 RON
Külföld

Velencében csókkal köszöntötték az új évet

2013.01.01 - 10:32
Megosztás:
Velencében csókkal köszöntötték az új évet

Csókolózó tömeg köszöntötte az új esztendőt a velencei Szent Márk téren, miközben a római Szent Péter téren a családok és nemzetek békéjéért imádkoztak.

A főleg turistákkal teli Szent Márk téren mozdulni sem lehetett. A Love 2013 elnevezésű programra mindenkit fehér színű ruhában és fehér álarcban vártak. Fehér díszletbe öltözött Velence központi tere is, amelynek közepén óriás méretű fehér álarc állt. Róma központjában 300 ezren vettek részt a Capitolium és a Colosseum közötti sugárúton rendezett popkoncerten. Éjfélkor tűzijáték ragyogta be a Forum Romanumot.

Rómában szilveszterezett a Taize Közösség európai találkozójára érkezett közel negyvenezer fiatal is.

Éjfél előtt kezdődött a Szent Péter téren a reggel hét óráig tartó imavirrasztás: a Mozgalom a Családi Szeretetért a családok és nemzetek békéjéért imádkozott.

Az év utolsó éjszakáján szabadtéri diszkóvá változott a nápolyi tengerparti sétány. A tűzijátékot a Castel Dell'Ovo tengerparti erődjéből lőtték fel, és a Nápollyal szemközti Capri és Ischia szigetéről is tűzijátékkal válaszoltak.

Hétfőn este az összes olasz televízió- és rádiócsatorna közvetítette Giorgio Napolitano államfő év végi beszédét. A mandátumát idén záró elnök azt hangoztatta, hogy a négy éve tartó gazdasági válság „társadalmi üggyé vált”.

Napolitano a politikától a gyengébb társadalmi rétegek védelmét sürgette a költségvetési megszorításokkal szemben. Az olasz államfő a fiatalokhoz is szólt arra buzdítva őket, hogy „háborodjanak fel” és követeljenek maguknak lehetőségekkel teli jövőt. Napolitano azt is szorgalmazta, hogy a bevándorlóktól Itáliában született 420 ezer gyerek minél előbb olasz állampolgárságot kapjon.

Cookie