×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Véget értek a Tasnádi Magyar Napok

2021.10.18 - 12:00
Megosztás:
Véget értek a Tasnádi Magyar Napok
A szerző felvételei
Idén immár hetedik alkalommal tartották meg a Tasnádi Magyar Napok rendezvénysorozatot, a járványvédelmi szabályok miatt érvényben lévő szigorú intézkedések ellenére is színes műsorkínálat és emlékezetes programok vártak kicsiket és nagyokat.

Ökumenikus istentisztelet és koszorúzás zárta tegnap az idei, két héten át tartó Tasnádi Magyar Napok rendezvénysorozatot. Pakulár István református lelkipásztor Ezékiel próféta könyvére építette igehirdetését. Elmondta: fontosnak tartja, hogy a rendezvénysorozat minden évben a templomban ér véget, ott, ahol Isten igéjéből táplálkozva adnak hálát annak sikeréért. Ezékiel látomásai során egy különös képességet kap Istentől, és mi is Istentől kell várjuk azokat a képességeket, amelyek segítségével valóra tudjuk váltani elképzeléseinket, hangsúlyozta az igehirdető, aki a változás fontosságára hívta fel a figyelmet, és emlékeztetett arra, hogy ez a változás csak Isten segítségével történhet meg. A változás erejéhez adott erőt az elmúlt hét, amikor Tasnád magyarsága együtt lehetett, ez adta a reményt, hogy van jövője a tasnádi magyar kultúrának; ez a kultúra segít abban, hogy lelki megújulásra találjanak a tasnádi magyarok, és ne féljenek a külső hatásoktól — fogalmazott a lelkész.

A római katolikus közösség nevében Gózner Artúr vallástanár szólt az egybegyűltekhez. A bizalom fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy fontos, hogy mindenki eldöntse magában, kiben bízik, és rámutatott arra, hogy nemcsak falakat kell építeni, hanem hidakat is. Egy ilyen jelentős rendezvény végén, amelyen nagyon értékes programok voltak, vissza kell tekinteni, hogy mi az, ami közös a tasnádi magyarságban. Közös a nemzet, a nyelv, a város, melyben élnek, ugyanaz az istenük, akit másképp tisztelnek. Gondolni kell arra is, hogy hova vezet a közös út, és mik a közös célok.

Nagy Szabolcs parlamenti képviselő is azt kereste, kiben bízzunk, hogy legyőzzük azokat a nehézségeket, melyek most ránk zúdulnak. Rámutatott: szükség van egy erős, keresztény értékekre épülő, a kisebbségek jogait biztosító Európa kialakítására. Jelenleg olyan körülmények között élünk, ahol nagyon sok politikai tömörülés élvonalbeli politikusai nem a közösségi, hanem az egyéni érdekeket helyezik előtérbe, veszélyeztetve ezzel nagyon sok ember életét, mutatott rá Nagy Szabolcs, és kitért a jelenlegi politikai helyzetre, megnyugtatva a résztvevőket, hogy bármi is történjen, a magyarság képviselői mindig ott lesznek, hogy megvédjék a magyar közösség érdekeit.

Az istentiszteletet követően megkoszorúzták a város magyar személyiségeknek állított szobrait és emléktábláit: elsőként a templomban elhelyezett hősök emléktábláját, majd Keresztesi Sámuel és Biró Lajos szobrát, valamint Nóti Károly és Harag György emléktábláját, később pedig Tasnádszarvadon Petri Mór emléktábláját is.

A rendezvényről

Az október 1. és 17. között zajlott rendezvénysorozat első napján a szatmárnémeti Brighella Bábszínház Terülj, terülj, asztalkám! című előadását követték figyelemmel az ovis és elemi osztályos gyerekek. Két év kényszerszünet után végre újra betöltötte a mozitermet a gyermeköröm zsivaja. Kicsiknek és pedagógusoknak élmény volt belefeledkezni és beleolvadni a mese és fantázia világába. A szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia Bárcsak lenne nékem hegedűm gyerekkoncertje is elérkezett a tasnádi kis zenekedvelőkhöz is. Czumbil Bernadett zenetanár és zongoraművész elmondta, hogy csodálatos koncertnek örvendezhettek a gyerekek, és játékos módon ismerkedtek a klasszikus zenével. A zene fontos szerepet játszik a gyerekek nevelésében és kultúránk megőrzésében, ezért is tartják fontosnak az ilyen jellegű eseményeket — magyarázta.

A Tasnádon is egyre inkább feléledő néptáncmozgalom jegyében néptáncgálát is tartottak, a nagykárolyi Rekettye néptáncegyüttes és a tasnádi Hepehupa néptánccsoport közös előadását a Komák zenekar kísérte. Tasnádon jelenleg négy csoportban folyik néptáncoktatás: Székely Sára és István irányító munkáját szeptembertől Krupár Luca vette át, aki a a budapesti Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakán végzett, és jelenleg a Nagyváradi Táncegyüttes táncművésze. A rendezvény keretében színpadra vitt színes előadást a 30 éve alakult Rekettye néptánccsoport oktatója, Maier Reimond néptáncpedagógus vezette, ennek során a közönség bepillantást nyerhetett a szilágysági, moldvai, válaszúti és bonchidai autentikus táncok világába. A tapasztalt rekettyések mellett az utánpótlás és a nagy Hepehupa tasnádi néptánccsoportok számára új kihívásokat és egyben örömteli pillanatokat jelentett a nagyszínpad; zárásként a Komák zenekar kísérte élő zenés táncház minden jelenlévőt megmozgatott és a moldvai zene ritmusára a táncparkettre vonzott.

A jelenlegi helyzetben nem volt meglepő, hogy dr. Sejk Mónika a koronavírusról, illetve a betegség elleni hatékony védekezésről szóló előadását nagy érdeklődés övezte, ami kötetlen beszélgetéssel zárult, és amelynek keretében mindenki hiteles választ kapott a kérdéseire.

A rendezvénysorozat keretében díjazták Az én városom, 100 év képekben című fotópályázatra beérkezett pályaműveket. Minden érdeklődő megtekinthette a benevezett gyerekek és felnőttek munkáit, sőt, a nagyérdemű zsűri (Bikfalvi Zsolt, Vass Csaba és Böjte Emőke) díjazottai mellett a közönség is szavazhatott egy alkotásra. A díjazottak: kollázs kategória: 1. hely: Kiss Kinga, 2. hely: Balla Vera, 3. hely: Nagy Csenge, különdíjban részesültek: Nagy Alexa, Rácz Dóra és Fehér Réka; makett kategória: 1. hely: Mudure Krisztina, 2. hely: Póka Bálint, 3. hely: Domuţa Daniel; rajz (gyerek kategória): 1. hely: Móda Eszmeralda, 2. hely: Pecz Edina, 3. hely: Ivan Krisztian Alex, különdíjasok: Orosz Tünde és Nagy Edina Boglárka; rajz (nagy gyerek kategória): 1. hely: Kurpe Adrian; rajz (felnőtt kategória): 1. hely: Filep Zsolt és Bakó Boglárka; fotó kategória: 1. hely: Horváth Loránd, 2. hely: Varga András, 3. hely: Katona Péter; közönségdíjas: Póka Bálint, III. C. osztály.

A rendezvénysorozat keretében egy-egy estet szenteltek a humornak és az operettnek. A Tasnádi Magyar Napok megrendezését támogatta a Szatmár Megyei Tanács, Tasnád Város Helyi Tanácsa és a Communitas Alapítvány.

Elek György

 

Megújul a tasnádi római katolikus templom
„A templom kőtemplom, de a közösség az élő templom” — fogalmazott Ozsváth József, a tasnádi katolikus közösség plébánosa, emlékeztetve híveit arra is, hogy újítsák meg hitüket.
Matekversenyen taroltak  a tasnádi diákok
A Bolyai Matematika Csapatverseny esélyt ad a magyarországi és a határon túli, magyar nyelven tanuló diákoknak, hogy bizonyítsák matematikai ismereteiket.
Tasnádon is köszöntötték a szépkorúakat
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése 1991-ben október elsejét választotta a szépkorúak világnapjának, azóta minden egyes október 1-jén a civilizált világ szervezett formában megemlékezik, különböző ünnepi műsorokkal gazdagítva reájuk irányítja az egész társadalom figyelmét.
Cookie