×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Véget ért a négynapos érettségi

2020.06.25 - 19:04
Megosztás:
Véget ért a négynapos érettségi
A választott tantárgyból vizsgáztak csütörtökön a XII. osztályt végzett diákok — ezzel véget ért az idei első, nyári vizsgaszesszió.

Véget ért a rendhagyó érettségi első vizsgaszessziója. Ezúttal szóbelizniük nem, csak írásbelizniük kellett a végzősöknek, ez pedig négy nap alatt le is zajlott: hétfőn románból, kedden anyanyelvből, szerdán matematikából vagy történelemből, tegnap pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból írásbeliztek a maturandusok, ez volt az utolsó megmérettetés.

Szatmár megyében az 1977 érettségiző közül 1913-an jelentek meg az utolsó vizsgán. Biológiából 627-en, kémiából 57-en, közgazdaságtanból négyen, filozófiából 36-an, fizikából 41-en, földrajzból 915-en, informatikából 161-en, logikából 24-en, pszichológiából pedig 48-an írták meg a dolgozataikat. Az utolsó írásbeli is rendben zajlott, puskázni egyetlen Szatmár megyei diák sem próbált.

Az első eredményeket június 30-án 12 óráig teszik közzé a vizsgaközpontokban és a bacalaureat.edu.ro honlapon. A jegyeket, ahogyan a nyolcadikosok esetében is, a nevek feltüntetése nélkül ismertetik. Az óvásokat ugyanaznap 16 és 20 óra között, illetve másnap, július elsején 8 és 12 óra között lehet benyújtani, elektronikus úton is. Az óvások utáni végleges eredményeket július 5-én teszik közzé. A sikeres vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.

Azok a tanulók, akik otthoni elkülönítésben vagy karanténban voltak az érettségi időszakában, vagy más egészségi problémák miatt nem vehettek részt a megmérettetésen, a július 6-án kezdődő soron kívüli vizsgán pótolhatják az elmaradt felmérőket.

A soron kívüli érettségire június 29. és július 3. között lehet beiratkozni, a szóbeli vizsgák elismerése július 3–5. között történik. Az első írásbelire, a román nyelv és irodalom vizsgára július 6-án kerül sor, július 7-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból kell vizsgázni, július 8-án a választott tantárgyból rendezik meg az érettségit, a speciális vizsgaidőszak pedig az anyanyelv írásbelivel zárul július 9-én a nemzeti kisebbségek maturandusai számára. A jegyeket július 10-én délig közlik, ezután 14–19 óra között lehet óvást benyújtani. A dolgozatokat másnap, július 11-én javítják újra, az eredményeket pedig másnap délig teszik közzé.

Bumbuluţ Krisztina

50,3%-os átmenési arány Szatmáron
A pénteki iskolaigazgatói és aligazgatói versenyvizsga írásbeli próbáján országosan a jelentkezők 65,8%-a ért el legalább 7-est; a szatmári jelentkezők 50,3%-a kapott átmenő jegyet.
Versenyvizsgáznak  az iskolaigazgatók
Ma 10 órától szigorú előírások mellett rendezik meg az iskolaigazgatói versenyvizsgát, az országos viszonylatban meghirdetett több mint 8600 helyre 9200-an jelentkeztek.
Közzétették a vizsgaidőpontokat
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a másodikos, negyedikes és hatodikos gyerekek kompetenciaalapú felmérésének időpontja. Ebből kiderül, hogy a gyerekek 2022. május 10. és 26. között adnak majd számot tudásukról.
Cookie