×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Egészség

Védekezzünk a napon való leégés ellen!

2012.08.23 - 09:45
Megosztás:
Védekezzünk a napon való leégés ellen!

Az elmúlt napokban ismét magasba szökött a hőmérő higanyszála, tehát ne feledkezzünk meg a bőrünk védelméről, amikor a napon tartózkodunk. A strandolóknak, napozóknak íme néhány jó tanács.

 

Amikor strandon, vízparton vagy akár a városban is a napon tartózkodunk, elengedhetetlen a bőrünk védelme, mely ilyenkor közvetlenül ki van téve a napsugaraknak. Nyaralás előtt a „vakációs csomag” fel kell legyen szerelve a megfelelő napvédő krémmel, napernyővel, napszemüveggel, kalappal és gyermekek számára megfelelő védőruházattal — magyarázza dr. Kramar Cristina bőrgyógyász. A gyermekek nem ismerik a nap káros hatásait, és nem is tudnak védekezni ellene. A napvédő krémek fényvisszaverés és a napsugarak blokkolása által fejtik ki hatásukat, megakadályozva az UV A és UV B sugarak bőrbe jutását. Ezek a készítmények csökkentik a nap káros hatását, és növelik a napon tölthető időtartam hosszát. Délelőtt 11 és délután 16/18 óra között a legerősebb az ibolyántúli sugárzás, ilyenkor vannak segítségünkre a napvédő készítmények. A legjobb módszer a védekezésre, ha a napvédő krémek használata napi rutinná válik — figyelmeztet a szakember. A napvédő termékek helyes és rendszeres használata jó módszer arra, hogy megelőzzük a bőr korai öregedését, illetve a bőrrákot.

 

Milyet vegyünk?

 

Sokan sokféle krémet kipróbálunk, legtöbbször azonban csak a reklámokra támaszkodunk. A doktornő több szempontot is megemlít, amire vásárláskor oda kell figyelni. Legfontosabb a bőrtípusunk meghatározása, valamint hogy milyen intenzitással barnul a bőrünk. Meg kell határozni a bőrünk tulajdonságait, vagyis hidratáltságát, a faggyútermelés mennyiségét, bőrünk zsírosságát, rugalmasságát és színét. Ezeknek a tulajdonságoknak összhangban kell lenniük a vásárolt krémmel. Minél világosabb a bőrünk színe, annál magasabb faktorszámú krémre van szükségünk. Nem elhanyagolandó tényező az sem, hogy milyen testrészünkre használjuk a krémet: az arcunkat vagy a testünket kenjük be vele. Jelenleg vannak olyan krémek, melyek kimondottan az arcra, dekoltázsra vannak kifejlesztve, és olyanok is, melyek a hajat védik a káros ibolyántúli sugárzástól — magyarázza dr. Kramar Cristina, hozzátéve: csak azon a területen használjuk a krémet, ahova vettük. A napvédő krémek másik jellemzője, hogy vízálló kell legyen, ugyanakkor a kiválasztott terméknek kompatibilisnek kell lennie az esetleges bőrirritációkkal és sérülésekkel, különösen az arcon (pl. akné). Nem szabad elfelejteni megnézni a krém szavatossági idejét, és az sem mindegy, hol szerezzük be a terméket: az elismert gyártók által kínált napvédők alapos tesztelések után kerülnek forgalomba.

 

Hogyan használjuk?

 

A teljes bőrfelületet be kell kenni, a fülünket, orrunkat, ajkunkat és vállakat magas faktorszámú krémmel védjük — figyelmeztet a bőrgyógyász. A bőrünket legkésőbb 20—30 perccel a napon való tartózkodás előtt kenjük be, még útnak indulás előtt, és ne napozóhelyen. A krémet egyenletesen, kellő vastagságban oszlassuk el bőrünkön még akkor is, ha kellemetlen érzést kelt, vagy esztétikailag nem a legszebb látvány, ugyanis csak így lesz hatékony a védelem. Ha hosszabb ideig tartózkodunk a napon, óránként kenjük be magunkat, illetve vízből való kijövés után is, mert a víz roncsolja a krémréteget, mint ahogy a törülköző használata is. Mivel a világos színű bőr hamar leég, ezért arra 30 faktoros készítményt használjunk a napos évszak kezdetén, melynek faktorszámát a barnulással párhuzamosan folyamatosan csökkenthetjük. Ha a napon tartózkodás során olyan tevékenységet végzünk, mely izzadással jár, gyakrabban kenjük be magunkat. A napvédő készítmények használatával párhuzamosan ajánlott gyümölcsök, zöldségek vagy olyan étrendkiegészítők fogyasztása, melyek biztosítják a C- és E-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelét, ugyanakkor antioxidáns hatásuk is van, mely hozzájárul a napérzékenység csökkentéséhez. A napvédő krémet lehet társítani néhány kozmetikai termékkel, például alapozó, púder, melyek szintén rendelkeznek fényvédő faktorral. A kettőt megfelelően kell ötvözni, hogy mind a kozmetikai, mind a napvédő hatás egységes legyen. A napvédő készítményeket lehet ötvözni hidratáló, bőrnyugtató krémekkel, valamint a bőrégés érzésének csillapítására — magyarázza a szakember.

Cookie