×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Vatikáni karácsonyfa

2012.11.06 - 09:57
Megosztás:
Vatikáni  karácsonyfa

Az idén a dél-olaszországi Molise tartományból érkezik az óriás karácsonyfa a Szent Péter térre – jelentették olasz hírügynökségek.

Az Appenninekben, 1900 méteres magasságban fekvő és fenyőiről ismert Pescopennataro falu ajándékozza a 28 méter magas fenyőfát, amelyet december 14-én a Vatikán jelképes közepén, a Szent Péter téren állítanak fel. A karácsonyfát közösen választotta ki a Pescopennataro melletti erdőben a helyi polgármester, a Vatikán műszaki felelőse és az olasz erdészet vezetője. Ugyaninnen érkeznek a Vatikán épületeiben kiállított fák is, és az is, amelyet szokás szerint a római Capitolium-domb lábánál díszítenek fel.

Pompilio Sciulli, az 571-ben alapított, ma 310 lakosú Pescopennataro polgármestere elmondta: a megtiszteltetésen túl az, hogy a fenyő Itáliának erről a részéről kerül a Vatikánba, jelentős idegenforgalmi reklámot jelent a kevéssé ismert Molise számára.

A Szent Péter téri obeliszk és betlehem melletti karácsonyfa-állítást 1987-ben II. János Pál vezette be. Azóta minden évben más-más olasz tartomány, illetve európai ország ajándékozza a fát a Vatikánnak. Tavaly Ukrajnából érkezett a fenyőfa. A vatikáni karácsonyfát minden évben több ezer arany és ezüst színű gömb díszíti. Az ünnepek után a fából gyerekjátékok és bútorok készülnek jótékonysági célból.

Cookie