×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

Vasúti szakszervezet: pénteken reggel 7 és 9 óra között nem közlekednek a vonatok

2023.09.14 - 18:09
Megosztás:
Vasúti szakszervezet: pénteken reggel 7 és 9 óra között nem közlekednek a vonatok
(Fotó: Tomi Nica/flickr)
A kétórás figyelmeztető sztrájk valamennyi szerelvényt érint az országban, "leszámítva azokat, amelyeken tanulói csoportok vagy a kiszolgáltatott csoportokban tartozók utaznak". A CFR Călători ugyanakkor azt közölte: alkalmazottaik nem vesznek részt szakszervezet által bejelentett tiltakozási akcióban.

Pénteken reggel 7 és 9 óra között nem fognak közlekedni a vonatok a román vasúthálózaton - nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek a Román Vasúttársaság (CFR) kereskedelmi részlege szakszervezetének főtitkára.

Viorel Istrate elmondta, a kétórás figyelmeztető sztrájk valamennyi szerelvényt érinti, "leszámítva azokat, amelyeken tanulói csoportok vagy a kiszolgáltatott csoportokban tartozók utaznak. Azokat a vonatokat nem állítjuk le" - fogalmazott.

A főtitkár rámutatott, bíznak benne, hogy a pénteki akciót követően elkezdődhet "egy minimális párbeszéd" az illetékes hatóságok képviselőivel. "Elsősorban azt szeretnénk elérni, hogy a pénzügyminisztérium korrekt finanszírozást nyújtson és időben, hogy ne legyünk kénytelenek 45 kilométeres óránkénti sebességgel haladni ezekkel a konzervdobozokkal, amelyeket vasúti kocsiknak, vonatoknak hívunk" - tette hozzá.

A CFR személyszállító részlegének képviselői csütörtökön közleményt adtak ki, amelyben leszögezték, hogy alkalmazottaik nem vesznek részt a Drum de Fier - Elcatel Szakszervezeti Szövetség péntekre bejelentett tiltakozó akciójában, de az kihathat a vonatok közlekedésére. Ha a figyelmeztető sztrájkra sor kerül, az érintett járatokra szóló jegyek árát részben vagy egészen megtérítik.

A vasutasok szakszervezeteit tömörítő Drum de Fier - Elcatel érdekvédelmi szövetség múlt héten jelentette be, hogy szeptember 15-én figyelmeztető sztrájkot tart. A vasúti alkalmazottak követelik az új kollektív munkaszerződés megkötését, a vasúti alkalmazottak jogállásáról szóló 2020/195-ös törvény rendelkezéseinek alkalmazását és az egyes munkakörökre jellemző feladatoknak, felelősségnek és képesítéseknek megfelelő bérhierarchia tiszteletben tartását, a megfelelő munkafeltételek és az egyéni védőfelszerelések biztosítását az alkalmazottak számára, valamint az ágazat megfelelő finanszírozását. 

Hírszerkesztő

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!