×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Belföld

Várhatóan marad a kormánytámogatás az üzemanyagokra

2022.09.20 - 16:47
Megosztás:
Várhatóan marad a kormánytámogatás az üzemanyagokra
Úgy tűnik, december végéig marad a kormány által biztosított árkiegészítés
Sajtóértesülések szerint úgy tűnik, nem vonja vissza az 50 banis üzemanyag-árkompenzációt a kormány. Várhatóan december végéig megmarad a segítség.

Az árkompenzáció megmaradásáról hétfő kora esti ülésén döntött a kormánykoalíció Bukarestben. A kiszivárogtatott előzetes információk szerint a liberális (PNL) honatyák szerették volna, ha csak a gázolaj esetében marad meg a támogatás, végül úgy döntöttek, hogy a folyó év december 31-ei határidőig meghosszabbítják a literenkénti fél lejes állami hozzájárulást. A közel négyórás ülés alatt a szociáldemokraták (PSD) és az RMDSZ küldöttei nem értettek egyet a liberálisok felvetésével, és végül sikerült megegyezniük, így várhatóan marad az ártámogatás, amely az ország költségvetését az előzetes számítások alapján a nyári hónapok során havonta mintegy 175 millió lejjel terhelte meg.
A korábban meghozott rendeletet, amely értelmében a kutakon kifüggesztett üzemanyagok fogyasztói árból 50 banit az állam és a kőolajtársaságok közösen, egyenlő részben elosztva átvállalnak, szeptember végén hatályon kívül helyezték volna, ám várhatóan meghosszabbítják annak érvényességét. A liberálisok egyébként azzal érveltek, hogy a benzin ára világpiaci szinten stabilizálódott az utóbbi időben, ezért nem indokolt a kormányzati segítségnyújtás. Az előzetes számítások azt igazolják, hogy a többletkiadást még tavaszig elbírja a román közös kassza.
Az intézkedésnek különösen a fuvarozók örülhetnek, de polgári közlekedés számára is komoly segítséget jelent az említett árkiegészítés. Az üzemanyagárak egyébként az éve eleje óta jelentősen elszálltak, így több mint másfélszer annyit fizetünk tankoláskor egy literért, mint azt tavaly decemberben tettük. Az áremelés minden termék értékében tetten érhető, ugyanis a szállítási költségek is végül a fogyasztóknál csapódnak le.

Hírszerkesztő

Cookie