×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Szatmárnémeti

Várfalat reméltek, csatornarendszert találtak

2023.11.20 - 17:05
Megosztás:
Várfalat reméltek, csatornarendszert találtak
A Vécsey Ház előtti szakaszon bukkantak rá az épen maradt, több mint 120 éves közhigiéniai rendszer egy darabjára. (A szerző felvétele)
A szatmárnémeti főtérfelújításnál a régészeknek is van dolguk, mert ahol ásni kezdenek ott a múltkutatók is szétnéznek. A Vécsey-ház és a Csizmadiaszín közötti főtérszakaszon az egykori várfal közelsége miatt kiemelten figyelnek.

Továbbra is rejtély marad, hogy hol terület el pontosan a középkori szatmári vár, mert keresték, de nem kaptak választ a pontos elhelyezkedésére a régi főtér felújításakor elvégzett régészeti munkák idején sem. Dolgoznak a régi főtéren, ahogy minden földmunkát, úgy ezt is figyelemmel kísérik a régészek, valamilyen fontos történelmi leletet remélve a föld alól előbukkanni. Nagy valószínűséggel ott, ahol most húzódik a Vécsey-ház és a Csizmadiaszín közötti főtéri utcafront, ott lehetett a középkori szatmári várnak a fala. Most épp ezen a szakaszon dolgoznak a főtérfelújítók, a megmozgatott talajt a régészek is tanulmányozták, valamilyen bástya-, vagy várfal-maradványra, -alapra reméltek bukkanni.

Több mint százéves szennycsatorna

"Annak ez alkalommal sem találtuk bizonyítékát, hogy itt húzódott volna a szatmári középkori várnak a fala" - tájékoztatta hírportálunkat Kádas Zoltán, a Szatmár Megyei Múzeum régésze. "Továbbra sem jutottunk közelebb ahhoz, hogy pontosan be tudjuk határolni a régi védmű falait. Amit a Vécsey-ház előtti szakaszon találtunk, az egy 1890-es években épített, föld alatti, szennyvízelvezető csatornának egy része. Egy hetvenszer hetven centis, boltíves „alagutat” kell elképzelni, amely a főtér házaitól gyűjtötte magába és vezette el, gravitációs úton – feltételezhetően a Szamosba –, a háztartási szennyvizet."– részletezte Kádas.

hirek/2023/november/varfalat-remeltek-csatornarendszert-talaltak-1.JPG
Kiváltságnak számított, ha egy városnak föld alatti szennyvízvezetéke volt az ilyen rendszerek hajnalán. (Fotó: Szatmár Megyei Múzeum)
A városhigiénia első rendszere

Régészkörökben az a mondás járja, hogy ha nincs információ, az is információ, tehát szakmai szempontból használni tudják azt az információt is, hogy nem találtak várfal-alap maradványokat, hiszen ez az jelenti, hogy az építmény széle valahol máshol húzódhatott. Ha az információ hiánya is segítség, akkor annak megléte főleg, úgyhogy a csatorna-szegmensre bukkanás új adatokkal bővíti majd a szatmári várostörténelmet, összegzett a régész. 

Egy ilyen hálózat megépítése annak idején komoly közegészségügyi fejlesztést jelentett, hiszen a higiénia hiánya okozta azokban az időben a nagy járványokat, a kolera is a tisztaság hiánya miatt létezhetett, okozhatott járványt. A házaktól elvezetett szennyvíz pedig igen nagy mértékben mentesítette az ilyenfajta problémától a várost és lakóit, ugyanakkor korszerűbb életkörülményeket jelentett, elősegítette a fejlődést.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

 

Helyén az Iparosotthon csúcsdísze
Négy órányi munka után a helyére került szatmárnémeti egyik műemléképületének, az Iparosotthonnak a központi csúcsdísze.
Indulhat a forgalom nemsokára a régi főtéren
Nem csak az év közeledik a végéhez, de a szatmárnémeti régi főtéri munka is. Napok kérdése, hogy megindulhasson az autós közlekedés a főtérnek az erre szánt részén.
Piros, és arany színű díszeket kapott a mindenki karácsonyfája
A piros és az arany szín dominál a szatmárnémeti karácsonyi vásárban, az uralkodó hangulat pedig a meleg. Esőbe forduló hószállingózásban nyílt meg a karácsonyi vásár, de belül senki sem fázott.