×
2021. 06 15.
Kedd
Jolán, Vid
12 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.41 RON
Nagykároly

Van önkormányzat, amelyik „kölcsönzött” a szaktárcának

2021.06.10 - 08:31
Megosztás:
Van önkormányzat, amelyik „kölcsönzött” a szaktárcának
Fotó: SZFÚ archívum
Két hónapja nem kapták meg a juttatásukat, ezért tegnap sztrájkoltak a nagykárolyi oltóközpont munkatársai – a prefektus szerint háromhetes késés van, de a pénzügy már átutalta az összegeket.

A nagykárolyi oltóközpontban dolgozó egészségügyi személyzet felfüggesztette tevékenységét tegnap 11–13 óra között, így fejezve ki tiltakozását azért, hogy az egészségügyi minisztérium által finanszírozott juttatása nem érkezett meg az elmúlt két hónapban. Az üggyel kapcsolatban megkerestük Altfatter Tamás kormánymegbízottat, aki elmondta: az illetmények kifizetésével jelen pillanatban háromhetes késésben van a szaktárca, viszont Szatmár megyére vonatkozóan tudomása szerint a pénzügy már átutalta a szükséges összegeket.

„Csúszások szinte az első perctől voltak, mivel az egész 'körforgásban' négy intézmény érintett, ami megnégyszerezi az átfutási időt. Fontos pontosítani: az oltási központokban dolgozó asszisztensek, orvosok ott nem alkalmazottak. Szerződéssel szolgáltatást végző szakemberek, akik a törvény által meghatározott órabért kapnak elvégzett szolgáltatói munkájukért, annak függvényében, mennyi időt dolgoznak le a központban — a jelenléti nyilvántartást a központ vezetője készíti el és adja át annak az önkormányzatnak, ahol a központ működik. Ott átnézik, ellenőrzik, majd továbbküldik a megyei közegészségügyi igazgatóságnak, ahol szintén átnézik, ellenőrzik, majd továbbítják Bukarestbe, a szaktárcához. Ha ebben a négylépcsős rendszerben bárhol gond van az adott havi összesítéssel, a jelentés megy vissza ugyanezen az úton addig a megállóig, ahol elkövették a hibát, elnéztek valamit stb., majd a javítást követően újra végigjárja a korábban már felsorolt megállókat. Hosszadalmas a procedúra, ez vitathatatlan — ugyanakkor a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője már múlt héten jelezte, hogy késések vannak a kifizetésekkel, és arra kérte az érintett polgármestereket: az átutalásokig segítsék ki a szaktárcát, adjanak „kölcsön”. Van is olyan település, ahol ezt már megtették, megteszik” — magyarázta Altfatter. 

Szabó Kinga Mária

700 köbméter hulladék gyűlt
A közpénzt ne herdáljuk el, ne felejtsék el, hogy a munkaképeseknek kötelezettségeik vannak! — emlékeztetett Altfatter Tamás prefektus.
Arad megye prefektusa elrendelte a közrendvédelmi intézkedések növelését
Tóth Csaba, Arad megye prefektusa elrendelte a közrendvédelmi intézkedések növelését, miután egy autórobbanás következtében életét vesztette egy ismert üzletember Aradon. A prefektus szerint erőszakos haláleset történt, amelyet valószínűleg egy távolról működtetett bomba okozott.
Nyitottságot, hatékonyságot kért a prefektus az igazgatóktól
Tegnap tartották meg az első prefektusi kollégiumi ülést Altfatter Tamás prefektus vezetésével. A mostani gyűlés érdekessége, hogy egy év kihagyást követően ismét fizikai jelenléttel zajlott, azonban annak érdekében, hogy be tudják tartani a fizikai távolságtartást, a decentralizált intézmények vezetőit két csoportba osztották, és két felvonásban tartották meg a havi gyűlést.
Cookie