×
2020. 10 28.
Szerda
Simon, Szimonetta
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.33 RON
Szatmárnémeti

Van, ahol nincs szabad ágy

2020.10.17 - 08:12
Megosztás:
Van, ahol nincs szabad ágy
Országosan 1048 intenzív terápiás ágy áll a COVID-19 betegségben szenvedő páciensek rendelkezésére. Szatmár megyében a hét közepéig 18 ágyat tartottak fenn az intenzíven.

Az Egészségügyi Minisztérium hét közepi (október 14.) összesítése szerint a koronavírus-járvány első hét hónapja során összesen 1048 ágyat különítettek el a COVID-19 betegségben szenvedő páciensek számára a hazai kórházakban, ezek közül 981-et felnőttek, 67-et gyerekek kezelésére tartottak fenn. A felnőttek számára fenntartott helyek közül 273, a gyermekeknek fenntartott intenzív terápiás helyek közül pedig 62 volt szabad szerdán. A fővárosban van a legtöbb hely elkülönítve az intenzív terápiás osztályokon, szám szerint 179, amelyek közül 66 volt szabad a hét közepén, míg Tulcea megyében egyetlen hely sem volt elkülönítve az intenzív osztályokon. Nem egy olyan megye is akad, ahol a hét közepén már egyetlen szabad hely sem volt az intenzív osztályon, másutt nem rendelkeznek intenzív terápiás helyekkel a gyermekek számára — jegyzi meg a szaktárca jelentését idéző Hotnews portál. Az utóbbiak közé tartozik Szatmár megye is, ahol csak felnőtt COVID-19-betegek számára van elkülönítve intenzív terápiás hely, összesen 18, amelyek közül csak kettő nem volt foglalt szerdán. A szomszédos megyék sincsenek azonban sokkal jobb helyzetben: a Szilágyságban 14 helyet tartanak fenn a súlyos állapotú koronavírusos betegek számára, ezek közül 5 volt szabad, Máramarosban már jóval több, 45 hely — 44 felnőtt és egy gyerek — van az intenzív osztályon, amelyek közül nyolc volt szabad, ezek egyike a gyermekek számára fenntartott hely, Bihar megye pedig összesen 25 intenzív terápiás ággyal rendelkezik, 23 felnőttek és kettő gyermekek részére van fenntartva, ezek közül a gyermekeknek fenntartottak helyek üresek, valamint két szabad hely volt még a kritikus állapotú felnőttek ellátására.

Ami a lélegeztetőgépeket illeti, a Stratégiai Kommunikációs Csoport szerint összesen 1361 ilyen készülékkel rendelkeznek a kórházak, amelyek közül 1050-et a COVID-19-betegeket ellátó osztályok használhatnak. A valóságban azonban nem is biztos, hogy ennyi a rendelkezésükre áll, hiszen jelenleg tudomásuk szerint körülbelül 80–100 készülék meghibásodott, van, amelyik javíthatatlanul.

Bumbuluţ Krisztina

Rafila: A kommunikáció volt eddig a járvány kezelésében illetékes hatóságok gyenge pontja
A kommunikáció volt eddig a járvány kezelésében illetékes hatóságok gyenge pontja - véli Alexandru Rafila professzor.
Rekordszámú szatmári fertőzött
Rekordszámú SARS-CoV-2 vírussal fertőzött szatmári lakosról érkezett jelentés: egyetlen nap alatt 97 új fertőzöttet regisztráltak Szatmár megyében, 16 lakosnak az újrateszteléskor is pozitív lett a koronavírustesztje. A fertőzési ráta 1,23 ezrelék volt.
Jelenleg összesen 3065 intenzív terápiás ágy van a romániai kórházakban
Jelen pillanatban összesen 3065 intenzív terápiás ágy van a romániai kórházakban - jelentette ki kedd este Klaus Iohannis.
Cookie