×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Változik a menetrend: a magyarral zárul a vizsgák sora

2020.10.16 - 15:28
Megosztás:
Változik a menetrend: a magyarral zárul a vizsgák sora
Jövő nyáron a kisebbségi oktatásban részt vevő diákok számára az anyanyelv írásbelivel érnek véget a záróvizsgák. A menetrend módosítását a Hargita Megyei Tanács és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége kérte, javaslatukra pedig pozitív válasz érkezett.

A napokban megjelent az 5453/2020-as oktatási minisztériumi rendelet, amely szabályozza a 2021-es érettségi és pótérettségi megszervezését, lebonyolítását, vizsganaptárát, amelyben a magyar nyelv és irodalom vizsga az utolsó napon szerepel. A magyar nyelv és irodalom vizsga a Hargita megyei önkormányzat és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének javaslatára került az utolsó napra — tájékoztatott Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök.

„Évek óta kértük a minisztériumot, hogy tegyék át a magyar képességfelmérő időpontját a vizsganaptár végére, hogy a román és a magyar anyanyelvű diákok egyenlő feltételekkel vehessenek részt az érettségi vizsgán. Ezt végre kitartó munkával sikerült elérnünk” — nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Márciusban adtak hírt arról, hogy Hargita Megye Tanácsának januári beadványára válaszolva az oktatási minisztérium jelezte, hogy a 2021-es vizsganaptár összeállításakor megvizsgálják és figyelembe veszik a megyei önkormányzat oktatási bizottságának javaslatait.

„A nyolcadikos és a tizenkettedik osztályos diákok számára életük meghatározó pillanatai ezek a vizsgák, ezért harcolunk és mindent megteszünk, hogy ne kudarcként kelljen megélniük, hanem sikerrel vegyék a kihívásokat, a vizsga ne akadályozza, hanem segítse a diákokat a jövőépítésben” — emelte ki Borboly Csaba. 
Azt is sikerként könyvelik el, hogy nyáron a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökével, Burus-Siklódi Botonddal közös beadvánnyal fordult a megyei tanács az Országos Diszkrimináció Elleni Tanácshoz, jelezve a magyar diákok hátrányos megkülönböztetését. 

A javaslatokra pozitív válasz érkezett, az oktatási minisztérium 2020/4680-as rendelete módosította a 2019/4950-es, a vizsgaszervezésre és a vizsganaptárra vonatkozó rendeletet, és az idei pótérettségin már az utolsó helyre került az anyanyelvvizsga. A most közzétett 5453/2020-as oktatási minisztériumi rendelet értelmében 2021. július elsején tartják meg a magyar nyelv és irodalom vizsgát a végzős diákok számára. A nyolcadik osztályosok képességfelmérése magyar nyelv és irodalomból szintén utolsó vizsgaidőpontként szerepel, június 25-én. 

Az országos felmérés menetrendje

A nyolcadikos diákok 2021. június 7–11. között iratkozhatnak be az országos felmérésre, a jelenleg zajló tanév, az utolsó gimnazista esztendő 2021. június 11-én zárul számukra. Jövő nyáron is kettő, a kisebbségi oktatásban részt vevő tanulók pedig három tantárgyból kell bizonyítsanak: 2021. június 22-én román nyelv és irodalomból, június 24-én matematikából, június 25-én pedig anyanyelvből írásbeliznek. 
Az első eredményeket 2021. június 29-én teszik közzé, ami után óvást nyújthatnak be a jegyükkel elégedetlenek, míg a nyolcadikos záróvizsga végleges eredményeit július 4-én függesztik ki.

Érettségi-vizsganaptár

Jövőre május 31.–június 4. között iratkozhatnak be az érettségire a végzősök. A tizenkettedikesek számára 2021. június 14–16-án a román nyelv és irodalom szóbeli kompetenciavizsgával startol az érettségi, ezt követi 16–17-én a magyar szóbeli, június 18–23. között a számítógépes ismereteket mérik fel, június 23–25-e között pedig az idegennyelv-vizsga zajlik.

Az első írásbelire június 28-án kerül sor román nyelv és irodalomból, másnap, június 29-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, matematikából vagy történelemből írásbeliznek, június 30-án a választott tantárgyból, míg az érettségi a kisebbségi oktatásban résztvevők számára július elsején az anyanyelv írásbelivel zárul.
A vizsga eredményeit július 5-én délig teszik közzé, ugyanazon a napon délután 6-ig lehet fellebbezni. A végleges eredményeket július 9-án teszik nyilvánossá.

Bumbuluţ Krisztina

Hatvanadik érettségi találkozó
Szeptember 4-én a nagykárolyi gimnázium magyar tanulmányi vonalán 1961-ben végzett diákok (a későbbiekben felsoroljuk a résztvevők névsorát) megünnepelték a 60. osztálytalálkozójukat. Nagyon boldog volt minden kolléga és a velük együtt eljött családtagok, barátok stb.
Érettségi 2022: vissza a megszokott menetrendhez
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. Jövőre már a megszokott menetrenddel szervezik a záróvizsgát.
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi ütemterve
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. A nyári érettségire 2022. május 23-a és 27-e között kell majd beiratkozni.
Cookie