×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
22 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Vidék

Változásra van szükség Szatmárudvariban

2024.06.03 - 12:10
Megosztás:
Változásra van szükség Szatmárudvariban
Jelenleg minimális a közművesítés az új utcákban, az utak nem elég szélesek, és az aszfaltozott utak száma is csekély – de nem csak ezen változtatna Lieb-Nemes Zsolt polgármesterjelölt: szeretne aszfaltozott utcac a szatmárnémeti körgyűrű felé, játszótereket, bicikliutakat, és egy termálstrandot sem tart elképzelhetetlennek.

Lieb-Nemes Zsolt, az RMDSZ szatmárudvari polgármesterjelöltje úgy véli, változásra, az állandó fejlődéshez való igazodásra, és nem utolsósorban a közösségi élet felpezsdítésére van szükség Szatmárudvariban. De ki is az RMDSZ polgármesterjelöltje?

hirek/2024/06-junius/whatsapp-image-2024-05-31-at-105058.jpeg

- Mit kell tudni Önről? Mi az amit fontosnak tart elmondani magáról? 
- Nagykárolyi születésű vagyok, viszont mivel a feleségem szatmárudvari, itt élek már több mint 22 éve. Végzettségemet tekintve történelemtanár vagyok, Kolozsváron a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen szereztem meg diplomám, előtte pedig középiskolás tanulmányaimat a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban végeztem. 
Visszagondolva, úgy érzem, mindig is meg volt bennem a tenni akarás, és igyekeztem legjobb tudásom szerint leginkább a közjót szolgálni. Sokan onnan ismernek, hogy a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezeten belül több területen is dolgoztam. Előbb a Barátság Háza Szociális Központban, majd a gyermek és ifjúsági részleg vezetője voltam, később pedig igazgatói asszisztens, jelenleg pedig aligazgatói tisztségben segítem a szervezet munkáját és a rászorulókat. Ez utóbbi munkakört 2020-ban kaptam meg, a Covid-járvány kellős közepén, amikor nehéz időket éltünk. Úgy érzem, akkor megedződtem, és mivel most is nehéz időket élünk véleményem szerint, az ott szerzett tudást most a tágabban értelmezett otthonomban, Szatmárudvariban  is hasznosítani tudnám. 

- Miért szeretne polgármester lenni?
- Szeretném ha a közösségünkben a lakosság számára is átlátható munka zajlana. Úgy érzem szükség volna rendezettségre, és a kommunikáció is döcögős a hivatalos intézmények és az emberek között. Én azt látom, hogy ez rossz irány, és azt gondolom, sokkal emberközpontúbb politikát kell vinni egy olyan közösségben, amely robbanásszerű fejlődésen megy át. Gombamód szaporodnak a kisebb-nagyobb lakóparkok a községben, számos szatmárnémeti költözik ide, elvonulni akarván a város zajától, mégis közel a megyeközponthoz. Az itt élők viszont nehezen birkóznak meg a megnövekedett lakosságszám okozta forgalmi dugókkal, hiszen egyetlen útvonalon keresztül kell az úgymond régebbi lakosság és a lakópark lakói is eljussanak Szatmárnémetibe vagy a megye más településeire.  azzal, hogy nem ismerik a szomszédot. Sokan elköltöznek, pangás van a településeken, ugyanakkor fejlesztésekre is szükség lenne, hiszen ahogy nő a modern házak száma, úgy lenne szükség a csatornahálózat bővítésére, modernizálásra, és számos, az általános vidéki lemaradások kiküszöbölésére. Jelenleg minimális a közművesítés az új utcákban, az utak nem elég szélesek, és az aszfaltozott utak száma is csekély. Nagy álmom, hogy legyen aszfaltozott út a megyeközpontot részben elkerülő körgyűrű felé. Aki Batizról tovább szeretne haladni, ott a tábla ugyan, hogy Kakszentmárton, de túl sokat nem haladhat majd, mert elfogy az út. Ezt kellene megoldani, mert akkor legalább azok nem állnának a sorban araszolva, akiket más irányba szólít reggel a munkájuk vagy meg tudják oldani azt, hogy ne az Udvari úton keresztül érkezzenek meg Szatmárnémetibe. Ezzel együtt itt lehetne csatlakozni a Nagybányát és Szatmárnémetit összekötő hamarosan megépülő gyorsforgalmi útra is. 

hirek/2024/06-junius/4-1.jpg

- Akadálymentesebb közlekedés, szóval ez a nagy álom. De milyen tervei vannak még? Ha megnyerné a választást, mi lenne az első dolga? 
- Mindenképpen javítanék a faluképen. Több közlekedési táblát is kihelyeznék, hogy balesetmentesebb közlekedést tudjunk biztosítani a községben. Kulturális eseményeket szerveznék, főleg a fiatalok számára. Őket a döntéshozatalba is szeretném bevonni, úgy gondolom több fiatalra lenne szükség a helyi tanácsban. És ez még nem minden. El tudom képzelni, hogy a jövőben egy termálstrand épüljön Udvariban, már próbafúrások is zajlanak. Ez óriási lehetőség lenne, de szükség volna egy sportteremre, amelyhez teniszpálya is csatlakozna. Játszótereket és bicikli utakat hoznék létre. Visszatérve a gyorsforgalmi úthoz, amit Udvari ás Batiz közé képzelek el, a jelenlegi utakat is modernizálni kellene, sőt a felhajtókat rehabilitálni, mert ezek balesetveszélyesek most.  

- Úgy tűnik nagyon konkrét elképzelései vannak.  De vajon hogyan lehet ezt megvalósítani?
- Elsősorban az emberek bizalmával, az ő véleményüket kikérve, illetve megfelelő emberekkel. Úgy érzem szükség van arra, hogy a Szatmár Megyei Tanács élén továbbra is Pataki Csaba maradjon, mivel ő valóban támogatja a szatmári települések fejlődését, ugyanakkor vannak olyan szakemberek, akikkel mindenképp szeretnék együtt dolgozni. Nagyon jó, fiatalos gondolkodású csapatom van Udvariban, bizonyítva, hogy vidéken is élnek tenni akaró emberek. Akikkel — mondjam úgy –  napi szinten együtt gondolkodunk a lehetséges megoldásokon, s akik komoly kapocsként is szolgálnak a lakosság és a csapatom többi része között, az Kovács András, aki sokáig külföldön dolgozott, és tapasztalatai rengeteget segíthetnének a község fejlesztésében, Ács Balázs, kutatómérnök, aki az agrárszektorban dolgozik, és Tóth Lóránt, aki a közösség egyik alappillére, mozgatórugója. Udvari azonban nem a csapatból áll. Udvari minden lakosé és én mindegyikük érdekeit kívánom szolgálni polgármesterként. 

Tóth Zsolt