×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Programajánló

Változások a magyar kultúra hete programjaiban

2022.01.20 - 08:37
Megosztás:
Változások a magyar kultúra hete programjaiban
Fotó: Udvari Kamaraszínház
A magyar kultúra hete rendezvénysorozat holnap veszi kezdetét, de az egyre súlyosbodó járványhelyzet több változtatásra kényszeríti a szervezőket.

Amint arról beszámoltunk, az Ady Endre Társaság több társszervezővel együttműködve január 21. és 28. között tizenötödik alkalommal rendezi meg az Egycsillagú égbolt, a magyar kultúra hete rendezvénysorozatot. A rendezvénysorozat holnap veszi kezdetét, de az egyre súlyosbodó járványhelyzet több változtatásra kényszeríti a szervezőket. Az eredetileg meghirdetett programhoz képest időközben több társulat is lemondta a fellépést, most pedig betegség miatt a péntekre meghirdetett Déryné ifjasszony című előadás is elmarad, tudatták tegnap a szervezők. Lapunk információi szerint a Déryné Társulat művészei közül többen megfertőződtek és karanténba kerültek, ezért az előadást egy későbbi időpontra kellett halasztani. A megváltott jegyek visszaválthatók az Északi Színház jegyirodájában.

A rendezvénysorozatot tehát január 21-én, pénteken 17 órakor dr. Csókay András Krisztushit nélkül nem sikerült volna című előadása nyitja, a helyszín a római katolikus püspökség előadóterme. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a járványhelyzet és az előadás iránti fokozott érdeklődés miatt a részvétel előregisztrációhoz kötött, részvételi szándékukat a színház jegypénztárában jelezhetik. Elmarad tehát az aznap 19 órától az Északi Színház termébe tervezett Herczeg Ferenc: Déryné ifiasszony című előadás. A szervezők abban bíznak, hogy az előadást jövő szerdán meg lehet tartani, erről később adnak pontos tájékoztatást. Eddig nincs akadálya annak, hogy szombaton megtartsák az Iparosotthonba tervezett előadásokat. 16 órától lesz Józsa Judit kerámiaszobrász művészettörténeti kiállításának a megnyitója, ezt követi Tóth-Páll Miklós Ady-élményeim — Boldogasszony és Mária Ady költészetében című előadása, majd az Ima a nemzetért — Korokon átívelő imák, himnuszok, fohászok a magyar irodalomból — Meister Éva Magyar Művészetért-díjas színművész, a Magyar Kultúra Lovagja előadása. 19 órától Hölgy és Hegedű — Nédó Olga Prima-, Kölcsey- és Nívó-díjas hegedűművész lép fel a Dinu Lipatti Filharmóniában. A hegedűművész bejárta Amerikát, Európát, és Kínában is megfordult már, olyan hírességekkel lépett színpadra, mint José Cura vagy Richard Clayderman. Nédó Olga a klasszikus zenei műfajon kívül az igényes könnyűzene világában is otthonosan mozog. A musicalek, a filmzene- vagy az operett/opera irodalom gyöngyszemei is megtalálhatók repertoárjában. Művészi küldetésének tekinti a komolyzene népszerűsítését, hogy a közönség és különösen a fiatalok felfigyeljenek a klasszikus zene szépségeire. A crossover stílussal teszi könnyedebbé a hangzásvilágát, előszeretettel csempészi repertoárjába a magyar zenéket. Az előadásra 30 lejért lehet jegyet váltani. E.Gy.

Zárult a Magyar Kultúra Hete
Több helyszínen és programmal, köztük a Szamos Diákirodalmi Kör első születésnapjával zárult a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat.
Mária, a magyarok Boldogasszonya
A magyar kultúra hete egyik legtöbb érdeklődőt vonzó és legtöbb élményt nyújtó eseménye volt Józsa Judit kerámiaszobrász és művészettörténész Mária, a magyarok Boldogasszonya című kiállítása.
Csókay: Krisztus nélkül nem sikerült volna
A magyar kultúra hete rendezvénysorozat nyitóeseményén dr. Csókay András idegsebész tartott nagy érdeklődésnek örvendő előadást a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia termében.
Cookie