×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Valeriu Gheorghiţă: a legyengült immunitású személyek kettő helyett három dózist kapnak a koronavírus elleni oltásból

2021.10.06 - 16:04
Megosztás:
Valeriu Gheorghiţă: a legyengült immunitású személyek kettő helyett három dózist kapnak a koronavírus elleni oltásból
A legyengült immunitású személyek kettő helyett eleve három dózist kapnak majd a koronavírus elleni vakcinából - közölte szerdán az országos oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă elmondta, az Európai Gógyszerügynökség kedden megfogalmazott ajánlása értelmében mind a BioNTech-Pfizer, mind a Moderna oltóanyagából eleve három dózist javasolnak a nagyon legyengült immunrendszerű személyeknek. Ez esetben a harmadik oltást a második adagot követő 28 napra kell beadni. Ezt követően legkevesebb hat hónap elteltével megkaphatják az emlékeztető oltást is - magyarázta.

A normál immunrendszerrel bíró személyeknél továbbra is két adag szükséges a teljes körű oltáshoz, és ők is kaphatnak emlékeztető oltást, ha eltelt legalább hat hónap a második adagtól.

Az oltási parancsnok arról is beszámolt, hogy az egészségügyi minisztérium szakembereivel való egyeztetést követően körvonalazódik azoknak a pácienseknek a köre, akik eleve három adagra jogosultak az oltásból. Amint ezt véglegesítik, tájékoztatják az országos gyógyszerügynökséget, majd az egészségügyi szakembereket is arról, hogy pontosan mely esetekben ajánlott a három adag. Gheorghiţă a szervátültetésen átesett személyeket, valamint a daganatos betegséggel küzdőket említette példaként. AGERPRES

Kevesebb mint 90 a kórházban kezelt fertőzöttek száma
A járványgörbe laposodását nemcsak az jelzi, hogy napról napra kevesebb az új esetek száma, hanem az is, hogy konstans módon csökken az intézményes egészségügyi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma is, ami Szatmárban már 90 alá csökkent — a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 30, a szatmárnémeti tüdőkórházban 1, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 13, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 25 koronavírusos pácienst kezelnek, intenzív terápiás ellátásra pedig 20 beteg szorul.
Rafila: fel sem merül, hogy kötelező legyen a templomokban a Covid-igazolvány
Nem lesz kötelező a Covid-igazolvány a templomokban és egyházi szertartásokon - erősítette meg vasárnap az egészségügyi miniszter.
Mobil oltópontokat juttat el a kormány a vidéki településekre
Mobil oltópontokat juttat el a kormány azokra a vidéki településekre, ahol igény mutatkozik az oltás iránt - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Raed Arafat.
Cookie