×
2023. 06 08.
Csütörtök
Medárd
1EUR = 4.96 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Vagy tüntetés lesz, vagy tanítás

2023.05.25 - 08:23
Megosztás:
Vagy tüntetés lesz, vagy tanítás
Ha nem-et mondanak a kormány-ajánlatra, a Victoria térről fognak kormányépülethez vonulni. (Fotó: Piata Victoriei, Bucuresti Facebook oldal)
Május 25-e van, negyedik napja tart a pedagógussztrájk, hétfő óta vannak zárva az óvodák, iskolák Romániában. Csütörtök délelőtt fog eldőlni, hogy sokezres tüntetés lesz déltől, vagy tanítás péntektől.

Nincsenek elragadtatva a „nem egyedül döntő, hanem a tagság igényeit közvetítő” szakszervezeti vezetők a kormány és a tanügy bérjuttatási ajánlatától, de csütörtök délelőtt még átbeszélik, mi legyen. Utasítsák el és tartsák meg a már korábban belengetett tizenötezres tüntetést a bukaresti kormányépület előtt, vagy fogadják el az ajánlatot és a pedagógusok menjenek vissza a katedrákra péntektől.

Túl sokat kérnek

A kormány ajánlata úgy szól, hogy a tanügyben dolgozók kapjanak két részletben 2500 lejt, amit munkaeszközökre, élelmiszerre, vagy energiaszámlák kifizetésére költhetnek. A kormány elképzelhetetlennek tartja a fizetésemelést, főleg olyan mértékben ahogy azt a szakszervezetek kérik. A kormány álláspontja szerint egy 2400 lejes fizetés 1500 lejjel való emelése teljesen szembemegy a makrogazdasági szabályokkal, az évente, vagy kétévente szokásos minimálbér emelés 10 – 15 százalékos szokott lenni, közel sem 60 százalékos, mint ahogy azt a tanügyiek kérik.

Princz Csaba