×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Üzletember-találkozót tartott az RMKT

2021.08.19 - 07:52
Megosztás:
Üzletember-találkozót tartott az RMKT
Fotó: Czinzel László
A Partiumi Magyar Napok nulladik napjára szervezett üzletember-találkozót a Romániai Magyar Közgazdász Társaság szatmárnémeti szervezete, amelyen — ápolva a hagyományokat — most is meghatározó, helyi magyar vállalkozók találkoztak a közigazgatás képviselőivel, illetve a közösséget Bukarestben képviselő választott tisztségviselőkkel.

Elsőként Simon Attila, a szatmárnémeti RMKT elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester és Pataki Csaba megyei tanácselnök mondott köszöntőt: „A Partiumi Magyar Napok 20., jubileumi kiadása kezdődik holnap. Két évtizeddel ezelőtt, amikor először szerveztük meg a rendezvényt, csak reménykedtünk abban, hogy értéket és hagyományt teremtünk. Ma a Szatmár megyei vállalkozókkal találkoztuk, és köszönetet mondtunk nekik, hiszen évről évre önzetlen támogatói a PMN-nek, velük közösen sikerült egy minőségi kulturális hagyományt teremteni Szatmárnémetiben” — fogalmazott utóbbi.

Abban mindannyian egyetértettek, hogy az ilyen találkozók fontosak, és akár gyakrabban is sort kellene keríteni ilyen alkalmakra, amelyeken az üzleti szféra képviselői és a vezető köztisztviselők kicsit kötetlenebb hangnemben beszélhetnek a fejlesztésekről, de a felmerülő problémákról is. Gondokból pedig akad bőven, hiszen az utóbbi évben a koronavírus-világjárvány, illetve az azt követő drágulások alaposan megnehezítették a vállalkozások működését.

Az üzleti élet képviselői nem fukarkodtak a kérdésekkel: az elmúlt hónapokban tapasztalt, a várost vagy a megyét érintő fejlesztésekkel kapcsolatban is érdeklődtek, de saját tapasztalataikat is megosztották, illetve felhívták a figyelmet őket bosszantó ügyekre is. A kérdésekre a polgármester és a megyei tanácselnök mellett Turos Lóránd szenátor, Kovács Máté megyemenedzser, Maskulik Csaba városmenedzser és Magyar Lóránd parlamenti képviselő válaszolt, s mint utóbbi hangsúlyozta: „A vállalkozói réteg a helyi gazdaság egyik fontos mozgatórugója, amely több ezer munkahelyet tart fent Szatmárnémetiben és környékén. Úgy gondoljuk, hogy a város és a megye fejlődése érdekében, de akár a törvényhozásban hozott döntések kapcsán is bizonyos ügyekben ki kell kérnünk a véleményüket, de panaszaikat is meg kell hallgatnunk.”

A PMN nulladik napja lévén a szervezők köszönetet mondtak a vállalkozóknak, akik nélkül idén sem jöhetett volna létre a rendezvénysorozat. Az elmúlt húsz évben sok szatmári vállalkozó fogott össze, hogy ez a hagyomány életben maradjon. A találkozót követően egy-egy pohár bor mellett folytatódott immár valóban kötetlen formában a párbeszéd, melyet mindkét fél nagyon hasznosnak tartott. SZFÚ

 

 

Cioloş: nem zárjuk ki egy PNL és RMDSZ által támogatott kisebbségi kormány lehetőségét
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerda esti sajtótájékoztatóján azt mondta, nem zárja ki egy PNL és RMDSZ által támogatott kisebbségi kormány lehetőségét.
Ciolacu: Bízom benne, hogy Cseke Attila sikeressé teszi a harmadik PNDL-t
Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt mondta az RMDSZ kongresszusán, bízik abban, hogy Cseke Attila fejlesztési miniszter 'sikeres programmá teszi a harmadik PNDL-t'.
Magyar közösségként, a szülőföldön megmaradni
Az RMDSZ-nek a bukaresti kormányzati munka során sem szabad megfeledkeznie a közösségépítésről és arról, hogy a nemzeti identitás a legfontosabb közösségszervező elv — hangoztatta Kelemen Hunor szövetségi elnök Marosszentgyörgyön, az RMDSZ 15. kongresszusán.
Cookie