×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
25 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Szatmárnémeti

Üzemanyagárak: betelt a pohár

2022.06.21 - 10:12
Megosztás:
Üzemanyagárak: betelt a pohár
Kép: Facebook-csoport/ Laszlo Ursente
Szatmárnémeti is feliratkozott az üzemanyagár-emelkedések elleni akciókról szóló listára, a pénteki megmozdulás után szerdára megint lesz ilyen. Megfizethetetlenek lettek az üzemanyagok.

Futótűzként terjednek az országban a tiltakozó akciók a benzinkutaknál az egyre csak dráguló üzemanyagok miatt és azért, mert a kormány semmit nem tesz, hogy legalább megállítsa a drágulást. Szatmárnémetibe péntek délutánra szerveztek ilyen megmozdulást a Károlyi úti Petrom kúthoz, de alig több mint tucatnyian mentek el, a tiltakozás kudarcba fulladt. A megmozdulások a „Protest împotriva preţului carburanţilor Satu Mare” elnevezésű Facebook-csoportban szerveződnek Szatmárnémeti és Szatmár megye esetében, az itt bejelentettek szerint a következő tiltakozó akciót szerda délután tartják az autósok, a helyszín ez alkalommal a szatmárnémeti Batizi út ÖMV kút lesz, a szervezők reményei szerint nagyobb érdeklődés mellett, mint a múlt heti.

Feltartják a haladást

Az ilyen akciók lényege, hogy nehezítsék az üzemanyag-forgalmazó cégek életét, és ezek az akciók abból állnak, hogy egy-két lejért tankolnak a résztvevők, azt a kevés benzint is negyed óra leforgása alatt a tankba eresztve, vagy többet tankolnak, de aprópénzzel fizetnek, hogy sok ideig tartson az elszámolás. Félórákra otthagyják az autókat a töltőfejeknél, egy beállót szabadon hagyva azoknak, akik nem tiltakozni érkeznek a töltőállomásra. Sajnos ezek az akciók elsősorban a kutasok életét és a ténylegesen tankolni vágyók sorsát nehezítik meg, de remélhetőleg eljut a vezetőség szintjéig is, meg a kormányban is tudomást szereznek arról, hogy az embereknél már betelt a pohár.

Vissza kellene fogni

A tiltakozóknak olyan szempontból igazuk van, hogy az elszabadult üzemanyagárak minden mást is megdrágítanak, az emberek nem értik, hogy ha a nyers olaj ára ma alacsonyabban van, mint 2012-ben, akkor miért kerül kétszer annyiba az üzemanyag most, mint amennyibe tíz évvel ezelőtt került. És ha indokolt is az árak emelkedése, miért nem avatkozik közbe a román kormány is úgy, mint ahogy a magyar tette azt már jóval korábban a maximalizált árakkal, vagy miért nem csökkenti az üzemanyagokra kivetett jövedéki adót, hogy legalább ennek csökkenése által enyhüljön a drágulás?

Árplafon vagy adócsökkentés?

Az árverseny tekintetében eljárni hivatott Versenytanács még márciusban jelentette be, hogy vizsgálódik az üzemanyagárak tekintetében, de tájékoztatás arról, hogy mire jutott, azóta sem történt. Pár napja Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke nyilatkozott úgy, hogy nem találja szabálytalannak az irtózatos üzemanyagár-emelkedést, mert mindenütt ilyen drága a benzin Európában. Az pedig, hogy össze sem lehet hasonlítani a nyugat-európai vásárlóerőt a romániaival, nem a Versenytanács dolga. A fogyasztók védelmét illetően eljárni hivatott fogyasztóvédelmi ügynökség részéről még ennyi reakció sem született az üzemanyag-drágulással kapcsolatban. A mindenben eljárni hivatott kormány részéről korábban olyan nyilatkozatok láttak napvilágot, miszerint itt az idő csökkenteni a jövedéki adót, de hétfőn Marcel Ciolacu (PSD), a képviselőház elnöke azt mondta, plafonálni kell az üzemanyagárakat, aminek érdekében tárgyalóasztalhoz hívja a töltőállomás-üzemeltető cégeket és a romániai üzemanyag-forgalmazókat.

Princz Csaba

Cookie