×
2022. 09 28.
Szerda
Vencel
14 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 5.14 RON
100HUF = 1.21 RON
Sport

Utolsó két negyeddöntő az Eb-n

2021.07.02 - 13:15
Megosztás:
Utolsó két negyeddöntő az Eb-n
Southgate tudja, milyen Eb-elődöntőt játszani a Wembley-ben. Az angolok szövetségi kapitánya ugyanis kerettag volt annak szigetországi válogatottnak, amely huszonöt évvel ezelőtt bejutott a legjobb négy közé az aktuális Európa-bajnokságon.

A négy válogatottból három meglepetéscsapat azok közül, aki ma pályára lépnek a labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjének utolsó két összecsapásán. 
Bakuban Csehország és Dánia mérkőzik meg helyért a legjobb négy között. 
Úgy tűnik, hogy a csehek nem hagynak fel a hagyománnyal, hiszen 1996 óta, minden Eb kiíráson részt vettek, és minden másodikon jutottak el a legalább a negyeddöntőig: 1996-ban ezüstérmesek lettek, 2004-ben bronzérmet szereztek, 2012-ben pedig negyeddöntőt játszottak. Minden köztes kiíráson a csoportkörben búcsúztak.
Most ismét túljutottak a csoportkörön, és óriási meglepetésre a nyolcaddöntős mérkőzést is kipipálták. Jaroslav Silhavy szövetségi kapitány együttese a budapesti Puskás Arénában, közel 53 ezer néző előtt „hazavágta” a torna egyik titkos esélyesét, Hollandiát. A stadion egyik fele a „Ria-ria Hungáriát” zengte a magyar válogatott dicsőítésére, a másik fele, amely narancssárgába borította a Puskás Aréna lálátóit csendbe burkolózott, az oranje szurkolói ugyanis érthetetlenül nézték, hogyan verték ki kedvenceiket a csehek. 
Pedig Csehországról kevesen gondolták volna, hogy  eljut ilyen messzire az Eb-n. Igaz, a skótok elleni 0–2 – és ezen belül is Patrik Schick kárpázatos, félpályás gólja – már intőjel lehetett a következő ellenfeleknek. A csehek valóban nem idényvégi levezetőnek tekintettek az Eb-re, és a világbajnoki ezüstérmes horvátokkal is ikszeltek. Az angolok egy „vékony” 1–0-s vereség után hagyták a csoport harmadik, de továbbjutó helyén Silhavy csapatát, a nyolcaddöntőben pedig Schick ismét lecsapott, és Hollandiát 2–0-ra verve jutott tovább.
Ma délután Dánia lesz az ellenfél. A „vikingek” negyeddöntős szereplése azért meglepetés, mert sokan azt gondolták, hogy Christian Eriksen drámai esete megfogja majd a csapatot. Az első forduló meccsét el is veszítették a dánok, majd a világelső Belgium is 2–1-re győzte le őket. Ezután viszont magasabb fokozatra kapcsolt Kasper Hjulmand szövetségi kapitány csapata, és az oroszok elleni 4–1 is elég volt ebben a szériában, hogy másodikként kvalifikálja magát a következő körbe. A lendület megmaradt a nyolcaddöntőre is, Wales pedig nem tudta megállítani a „dán hengert”, amely 4–0-s győzelemmel jutott a legjobb nyolc közé.
Dánia egyébként, ahány alkalommal túljutott az Eb csoportkörén, akkor legalább a negyeddöntőig menetelt. De 1964-ben és 1984-ben elődöntőt játszottak, az emlékezetes 1992-es szereplésüket (amikor néhány héttel a torna kezdése előtt „ugrottak be” a kizárt Jugoszlávia helyére) pedig egy aranyéremmel koronázták meg. 
A másik ágon Ukrajna a meglepetéscsapat. Andrij Sevcsenko szövetségi kapitány legényei meggyőző teljesítményt nyújtottak a hollandok elleni első csoportmeccsükön, és bár kikaptak 3–2-re, kevesen gondolták volna, hogy az észak-macedónokkal végig kell izgulniuk a meccset, hogy megszerezzék első győzelmüket. Kellett is az a három pont, mert utána Ausztria verte északi szomszédjainkat, így a legjobb csoportharmadikok külön tabelláján az utolsó szerencsésként jutott tovább. A nyolcaddöntőben parázs csatát vívtak a svédekkel, de a 121. percben szerzett találattal, első Eb-főtáblás szereplésükön egészen a negyedöntőig jutottak el. 
És mire lesz elég ez a teljesítmény Rómában, az angolok elleni negyeddöntőben? Az ma este kiderül. Viszont Anglia sem nyűgözte le még a szurkolóit. A csoportkörben Raheem Sterling két góljával, két 1–0-s győzelemmel és egy gólnélküli döntetlennel zártak az első helyen. A nyolcaddöntőben aztán Németország egymaga ugyanannyi gólt kapott, mint amennyit az angolok a csoportkörben rúgtak. Talán ez utóbbi teljesítmény kell tovább vigye Gareth Southgate szövetségi kapitány legénysége, hogy Anglia simán bejuthasson a legjobb négy csapat közé. Bármennyire is fura, de a foci „feltalálói” mindeddig csak kétszer, 1968-ban és 1996-ban szerepletek a torna legjobb négy csapata között. Anglia még a döntőig sem jutott el eddig az Eb-ken. Ha komolyan veszik mai ellenfelüket, nem nagyon elképzelhető, hogy az ukránok képesek lehetnek egy meglepetésre. Southgate ráadásul már tudja azt, hogy milyen a Wembley-en Eb-elődöntőt játszani, hiszen azon a bizonyos 25 évvel ezelőtti Eb-n kezdő volt az angol válogatottban, amely a németekkel elődöntőt játszott (a németek 11-es rúgások után jutott a döntőbe). 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NEGYEDDÖNTŐ

Szombat
19.00, Baku
: Csehország – Dánia
22.00, Róma: Ukrajna – Anglia

A mérkőzéseket az M4 Sport és a Pro Tv közvetíti. 
 

Először nyertek Eb-t az angolok
Anglia hosszabbítás után 2–1-re legyőzte Németországot a női labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében, a Wembley Stadionban, így története során először elhódította a kontinensbajnoki címet.
1968 után ismét olasz siker az Európa-bajnokságon
Olaszország nyerte meg a labdarúgó Európa-bajnokságot: Roberto Mancini szövetségi kapitány együttese a torna vasárnapi döntőjében 1–1 után tizenegyespárbajban győzte le Anglia csapatát a londoni Wembley Stadionban. Angliának még mindig nincs Eb-győzelme.
Olasz-angol döntővel zárul vasárnap az Eb a Wembleyben
Olaszország nyitotta június 11-én, és Olaszország zárja július 11-én a Eb-t. Egy hónappal ezelőtt 3–0-ra verte a törököket Rómába, most az angolok ellen játsszák a döntőt Londonban.
Cookie