×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Szatmárnémeti

Utcai varieté tette színesebbé a parkavató ünnepséget

2024.03.27 - 20:07
Megosztás:
Utcai varieté tette színesebbé a parkavató ünnepséget
Hangulatos és változatos ünnepséget szervezett a városvezetés a szatmárnémeti régi központi park elkészülte alkalmából, szerda délutántól birtokukba vehették a polgári főteret a város lakói.

Szerda délután öttől utcabálba váltó utcaszínházzal kezdődött a szatmári régi főtér átadási ünnepsége, a mezőfényi Blaskapelle Swabanda rézfúvós együttes alapozta meg a parkban összegyűlt több mint ezer ember számára a hangulatot, aztán a kolozsvári tényleg óriási Grande Madame és udvaroncai következtek, a műsort pedig Cezar Hăbeanu koncertje zárta.
A tömegben elvegyülő jelmezesek és a szatmárnémeti Északi Színház korabeli ruhába öltözött színészei idézték meg a múlt század eleji polgári hangulatot.

hirek/2024/marcius/27rgftrprkbjrs1/utcai-variete-emelte-a-parkavato-unnepseg-fenyet-17.JPG
Jövőt építenek

Az összegyűlt sokadalmat Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester üdvözölte és biztosított mindenkit arról, hogy ahogyan eddig is, úgy a városvezetés ez után is azon fog iparkodni, hogy otthont építsen, közösséget építsen, jövőt építsen Szatmárnémetiben.

hirek/2024/marcius/27rgftrprkbjrs1/utcai-variete-emelte-a-parkavato-unnepseg-fenyet-5.JPG
Sokszínű park

A műsorra érkező embereket már technikai kerítés nélküli park fogadta, amelyet pillanatok alatt birtokukba is vettek, mindenki talált valamit amire rácsodálkozzon. Nagyon sok a magnólia a parkban, ezek épp ebben az időszakban ontják hatalmas tulipán alakú virágaikat, nagyon sokan fotózkodtak a pompázatos fákkal. A gyerekeket a szökőkutak nyűgözte le és a park nyugati oldalára telepített különlegesebb városi bútorzat. Nagyon sokan voltak kint kisgyerekekkel és még kisebbekkel: babakocsikkal voltak tele a sétányok, mások kiskedvenceiket is kihozták megmutatni azoknak is a parkot. A Pannónia szállón dolgozó munkások sem mentek haza, a park felőli homlokzat ablakaiból, erkélyeiről figyelték a parki zsongást.

hirek/2024/marcius/27rgftrprkbjrs1/utcai-variete-emelte-a-parkavato-unnepseg-fenyet-23.JPG
Keddig nincs autós közlekedés

Minden be lett üzemelve a nyitónapra a parkban, mindkét szökőkút üzemelt, nyitva volt az illemhely, használhatóak voltak az ivókutak, sárgán villogtak a jelzőlámpák. Ezeknek és a többi, a park déli részére szerelt közlekedési táblának csak április másodikán kedd reggeltől lesz szerepük a park életében, mert addig nincs autós közlekedés a Păstrăvului és az A. I. Cuza (Eötvös) utcák közötti szakaszon, nem járnak be a park körüli útra a buszok és taxik sem, mert a következő napokban a gyalogosok és a biciklisek uralják Szatmárnémeti vadonatúj régi főteret.

Princz Csaba
KÉPGALÉRIA:

Megvan a vízió, hogy nézne ki az újjáélesztett Sárerdő
Harminc-negyven éve nyüzsgő kirándulóhely, húsz éve még valamelyest használható kikapcsolódási övezet volt a szatmárnémeti Sárerdő. Mára dzsungel lett, de megvan végre, hogy hogyan mentené meg az enyészettől és a feledéstől a városvezetés.
Szatmárnémeti húsz pontján mérik a levegőminőséget
Van a szatmári megyeszékhelynek egy a Szabolcs – Szatmár – Bereg-i megyeszékhellyel közös környezetvédelmi projektje, amely által létrejöhetett egy több ponton is végezhető, folyamatos levegőminőség-mérés.
Gyermeknapon nyit a kívül-belül megújult múzeum
Friss terekkel, izgalmas kiállításokkal és programokkal nyit meg június elsején a Szatmár Megyei Múzeum. A határmenti együttműködés révén rehabilitált épületben innovatív tárlatokkal, modern eszközökkel, megújult térben várják a látogatókat.