×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Egészség

Utazási tipp: Észak-Görögország fillérekből

2013.08.06 - 11:22
Megosztás:
Utazási tipp: Észak-Görögország fillérekből

Nem tudsz túl sokat rászánni a nyaralásra, mégis valamilyen tengerparti helyet keresel? Irány Észak-Görögország, ahol a görögös vendégszeretet találkozik a fantasztikus tengerpartokkal és a pezsgő éjszakai élettel. Megmutatjuk a legnépszerűbb üdülőhelyeket.

 

A magyar turisták egyik legkedveltebb nyári célpontja Észak-Görögország. Nem véletlenül, hiszen az 522 kilométer hosszú, homokos tengerparttal rendelkező Chalkidiki-félsziget autóval és busszal is könnyen elérhető, ami a repülős utakhoz képest komoly megtakarítást jelenthet. Ráadásul a szállások sem kifejezetten drágák errefelé - persze minden attól függ, beéred-e egy szerényebb apartmannal, vagy ragaszkodsz az ötcsillagos szállodák nyújtotta luxushoz. A terület klímája egészen különleges átmenetet képez a mediterrán és a kontinentális éghajlat között. A nyári szezon mindenesetre már májusban kezdetét veszi, és csak októberben ér véget.

Hegyek és nagyvárosok

 

Polygyros, a Chalkidiki-félsziget fővárosa a viszonylag ismeretlenebb úti célok közé tartozik, pedig múzeumai és óvárosa miatt érdemes ide is ellátogatni - a félsziget belsejében 550 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. Aki szereti a hegyi túrákat, annak a Cholomontas-hegy közelsége még egy okkal több, hogy ellátogasson a fővárosba, de a félszigettől kissé eltávolodva az Olympos-hegynek is nekivághat. Az utazók előszeretettel kirándulnak Macedónia székhelyére, Thesszalonikibe is. A város jelképe a Fehér Torony, általában itt kezdődnek a városnéző séták, amelynek során azután elsátálhatsz Galerius császár 303-ban felállított diadalíve mellett, megnézheted a Szent György-rotundát, a Szent Dimitrosz-bazilikát, és a macedón Nagy Sándor lovasszobrát. Ne hagyd ki a görög finomságokkal zsúfolt piacot sem, majd pihenj meg egy kedves tavernában vagy kávézóban.

A lebegő kolostorok és az Athosz-hegy

 

A turisták másik kedvelt célpontja a Meteóra-kolostoregyüttes, ahová busszal, vagy Thesszalonikiból vonattal, esetleg autóval látogathatunk el. A Pindosz-hegység szikláin szinte lebegő kolostorok körül néhány nyitva áll a látogatók előtt: a legtöbben a Varlaam kolostort tekintik meg, amelynek refektóriumát 1960-ban restaurálták, és múzeummá rendezték be. Ma már nehéz elképzelni, hogy a kolostorokat 1920-ig csak vaslétrákon lehetett megközelíteni. Ezeket a 30 méter hosszú létrákat támadás esetén felhúzták, így a kolostorokat teljesen elzárták a világtól.

A Chalkidiki-félsziget egyik nyúlványa, az Athosz is szerzetesek, remeték otthona. A kolostorköztársaságot csak külön engedéllyel és csak férfiak látogathatják meg, az egyszerű turisták számára nem nyílik meg ez a szigorúan elzárt világ. A hajókirándulásokon azonban a fedélzetről vethetünk egy pillantást a kolostorokra.

Békés tengerpartok, csodás nyaralóhelyek

 

Észak-Görögország nyaralóhelyei közül akár csukott szemmel is választhatsz, egészen biztosan mindenhol megtalálod a számításodat. Ha nagyobb éjszakai életre vágysz, keresgélj a nagyobb és ismertebb helyek között, amilyen például csodaszép, pálmafás tengerpartjáról ismert Paralia vagy Katerini, ahol a nagy melegben a csodás Szikla-park nyújt felüdülést. Sokak kedvence Sarti is, varázslatos öbleivel, fehér homokos tengerpartjaival, ókori romjaival és kiváló konyhájú tavernáival. Stavros és Makrygialos is számos turistát vonz - ez utóbbi már a nyugodtabb, hangulatos, halászfalu-jellegét őrző nyaralóhelyek sorát erősíti, ahol családosok is kikapcsolódhatnak. Kevésbé ismert, és ezért kevésbé zsúfolt helyek még Kriopigi, Potidea és Gerakina is.

(life.hu)

Cookie