×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
19 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

USR: lemondott Cătălin Drulă pártelnök, Dominik Fritz temesvári polgármester lehet az utódja

2024.06.10 - 15:45
Megosztás:
USR: lemondott Cătălin Drulă pártelnök, Dominik Fritz temesvári polgármester  lehet az utódja
(Fotó: Ilona Andrei/g4media)
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Cătălin Drulă hétfőn bejelentette, hogy tisztújítást fog kiírni a pártban, mivel annak választási eredményei 'elmaradnak az USR-tagok és a párt támogatóinak elvárásaitól'. — egyik lehetséges utódjának Dominic Fritz újrázó temesvári polgármestert nevezte, aki indulni is fog az elnöki tisztségért.

Az USR székházában tartott sajtótájékoztatóján a Drulă a tisztújítás kiírását  azzal indokolta, hogy az alakulat és a jobboldali szövetség választási eredményei 'elmaradnak az USR-tagok és a párt támogatóinak elvárásaitól'.
Drulă közölte, hogy vállalja a felelősséget a kudarcért, és a legrövidebb időn belül tisztújítást fog kiírni. A pártelnök az egyik lehetséges utódjának Dominic Fritz polgármestert nevezte, aki magabiztosan nyert Temesváron, és bebizonyította, hogy a kormánypártok legyőzhetők.
A politikus hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartja az USR megmaradását, mert a párt jelenti Románia 'modernizációs reményeit'.

Drulă közölte, a tisztújításkor minden párttag voksolhat, akár online is. Ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy jelöltesse magát az USR élére vagy hogy induljon az államfőválasztáson.
Számításai szerint az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU), amelynek az USR is része, három képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Drulă beszélt a választásokon elért sikerekről is: Bukarestben az ADU első helyen áll, Temesváron pedig a megszerzett 42 százalékkal kiugró sikert könyvelhetett el.
Kijelentette, hogy a választásokat 'nagyon rosszul' szervezték meg, és hogy ezzel az volt a cél, hogy a PSD-PNL koalíció hatalmon maradjon. Azt is állította, hogy a fővárosi helyhatósági választásokon 500 lejjel vesztegették meg bizonyos személyek a szavazókat. 'Ilyen a demokrácia jelenleg Romániában, a Iohannis-rezsimben' - mondta Cătălin Drulă.

 Jelölteti magát a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségére Dominic Fritz.

hirek/2024/06-junius/dominic-fritz.jpg

Temesvár újrázó polgármestere hétfőn tette erre vonatkozó bejelentését, miután Cătălin Drulă pártelnök közölte, hogy az USR várakozások alatti választási teljesítménye miatt tisztújítást fog kiírni.

Fritz hétfői sajtótájékoztatóján közölte, az USR következő kongresszusán indulni fog az elnöki tisztségért, és új országos vezetőtestületre is javaslatot tesz. 'Ha megkapom a támogatást ehhez a nehéz, de szép küldetéshez, vállalni fogom' - mondta a temesvári elöljáró.

Hírszerkesztő