×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
11 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Külföld

Ünnepi kamionstop és boltzár

2023.03.14 - 07:01
Megosztás:
Ünnepi kamionstop és boltzár
Kedd késő estétől szerda estig lesz érvényben a kamionstop (Fotó: archív)
A román határrendészet felhívja a figyelmet arra, hogy a március 15-i nemzeti ünnep miatt korlátozzák Magyarországon a 7,5 tonnánál nehezebb járművek forgalmát — hivatalos munkaszüneti nap lévén, pár kivétellel szinte minden zárva lesz a szomszédban.

A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmával március 14-én, kedden 23 órától (romániai idő) március 15-én, szerdán 23 óráig (romániai idő) a teherfogalom korlátozása van érvényben Magyarország közútjain: a 7,5 tonnánál nagyobb teherjárművek nem közlekedhetnek, hanem a kijelölt parkolóhelyeken kell várakozniuk — figyelmeztet közleményében a Román Határrendészet. 
Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az ünnep miatt  előreláthatólag a szokásosnál többen indulnak útra, hogy felkeressék a határon túli nemzeti emlékhelyeket és a megemlékezések helyszíneit, ezért a határátkelőknél mindkét irányba a megszokottnál valamivel hosszabb várakozások alakulhatnak ki. 

Az üzletek is, a posták is zárva

A nemzeti ünnep értelemszerűen hivatalos munkaszüneti nap is Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a bevásárlóközpontok, plázák, ismertebb áruházak, diszkontok – Aldi, Auchan, Lidl, Penny, Spar, Tesco, stb – zárva lesznek. Az előző és következő napokon a szokásos nyitva tartás szerint várják a vásárlókat. 
A jogszabály szerint csak a benzinkutak, illetve az ott működő üzletek; az önálló virágboltok; újságosok; édességboltok; non-stop üzemelő, éjjel-nappali boltok; trafikok (ha a tulajdonos vagy a családtagja dolgozik benne), valamint a vendéglátó- és szórakozóhelyek lehetnek nyitva.
Zárva tartanak a posták is, a gyógyszertárak közül pedig csak az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó patikákhoz lehet fordulni — ezekről az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni.
Ünnepi menetrend szerint változik a vonatok, távolsági és településen belüli buszok, hévek közlekedési rendje is. 

Szabó Kinga Mária