×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Ünnepelt a mikolai közösség nagy családja

2017.08.21 - 10:35
Megosztás:
Ünnepelt a mikolai közösség nagy családja

Érdekes „sport”-vetélkedők, ízletes, tárcsán sült, bográcsban főtt falatok, gazdag és tartalmas kulturális összeállítás, jó zenék, sok-sok vidámság és nevetés jegyében telt az immár ötödik alkalommal megszervezett Családi Nap az évtizedes tölgyfák alatt Mikolában.

 

Jubilált a Családi Nap Mikolában — az ötödik alkalommal megszervezett, egész napos és késő éjszakába nyúló, kellemes, családias hangulatú rendezvény igazi kikapcsolódás és pihenő volt a mindennapok rohanásában, amelyen a község apraja és nagyja is remekül szórakozott. A focipálya melletti, évtizedes tölgyfák által határolt füves tisztáson már kora délelőttől nagy volt a szorgoskodás: állították az asztalokat, rakták a tüzeket, rendezték a tárcsákat, aprították a bográcsokba való alapanyagokat, hiszen kezdődött a főzőverseny, amelyre idén 14 csapat (családi és baráti társaságok) nevezett be — alaposan megdolgoztatva a zsűrielnök Lakatos József és segédje, Szmutku Melissza ízlelőbimbóit. Miközben a felnőttek a rotyogó üstök és sistergő tárcsák körül serénykedtek, a gyermekek számtalan — jókedvvel és vidámsággal fűszerezett — vetélkedő keretében mérhették össze ügyességüket és tudásukat a helyi pedagógusoknak köszönhetően, akik igazán változatos, parasztolimpiaszerű programsort állítottak össze: krumpli-célbadobálástól kezdve gumiabroncs-vezetésen, zsákban ugráláson, pinponglabdafújáson át Toldi-erőpróbáig, ahol a petrencés rudat megtöltött flakonok helyettesítették; de a gyermekek nemcsak sportoltak, hanem kézműveskedtek és rajzoltak is — az elkészült művek a sportcsarnok bejáratánál kiállítva üdvözölték a családi napra érkezőket.

A vetélkedőket és kreativitást követően mindenki visszahúzódott a tölgyfák árnyékába az ízes falatokkal újratölteni energiakészleteit, s a zsűri is ekkor indult kóstoló-bíráló körútjára, megállapítva: idén szinte fej-fej melletti arányban sültek tárcsán és rotyogtak bográcsban a finomságok. Ary Dávid erdei pörkölttel (minden hozzávaló az erdő széli kertben termett), Hegedűs Lóránd báránygulyással, ifj. Magyar István bográcsgulyással, Fazekas Zoltán tárcsán sült oldalassal és kolbásszal, Kosztán Sándor roston szült császárszalonnával-tarjával, Moiş Anikó, valamint Csatári József tárcsás csirkecombokkal, Nagy Levente, valamint Szendrei Pál bográcsossal, Jáger Emőke sertésflekkennel, Süveg Sándor a legszebb zöldségestállal, az RMDSZ csapata babgulyással, Hegedűs Irén borjúgulyással, a Rákóczi Kulturális Egyesület pedig „kicsire nem adunk” alapon bográcsban készített húsgombóclevessel s több mint 700 darab töltött káposztával (kovászolt káposztalevélből) várta az ítészeket (és az asztalaikhoz érkezőket), akik a finomságok kavalkádjából idén sem tudtak dönteni, így a hagyomány szerint minden csapat és étel első helyezést nyert.

„Sokféle meghatározása van a családnak, és sokféle feladata is, melyek közül a legfontosabb a nevelés — de nem csak az ismeretek, a tudás megszerzésére. Ennél sokkal fontosabb megtanítani szeretni, örülni, értékelni az együtt töltött időt. A család egyben a biztonság, az otthon biztonsága is, ahová mindig hazamehetünk — ott kezdődik az életünk, és szeretnénk, ha ott is érne véget. Otthon pedig ott vagy, ahol a gyökereid vannak, szeretteid sírjai, a nagyapád ültette diófa, gyermekkorod színes emlékei. Az az otthon, amit lábunk elhagyhat ugyan, de szívünk soha” — fogalmazott a kora délutáni hivatalos megnyitón Dobos István polgármester, s ezt a gondolatot folytatta köszöntőjében Magyar Lóránd parlamenti képviselő is, aki mint mondta: „A mikolai kis családok alkotják a mikolai közösség nagy családját, amely modernül fogalmazva nem csak sikeres, de példaértékű családmodellként áll a megye többi közössége előtt is.” A hivatalos megnyitó utáni hagyományos ökumenikus fohász során Higyed István református lelkipásztor és Antku István római katolikus plébános áldotta meg a jelenlévőket, a kis és nagy családokat, előbbi Pál apostol efézusbeliekhez írt leveléből idézve, utóbbi pedig II. János Pál pápa családokért szóló imáját olvasva fel. Az áldásokat követően elsőként Bakk Bianka nyújtotta át népdalcsokrát a jelenlévőknek, majd a pusztadaróci fiatalok nevettettek meg mindenkit Fonóestjükkel s különösen a falusi pletyka fejlődési és terjedési útvonalát bemutató jelenetükkel — közben jó „házigazdaként” pogácsával kínálva a nézőket — , majd a szárazberki Hármashatár Egyesület ifjai perdültek előbb nép-, majd modern táncra, aztán a helybéli Gellért Sándor Általános Iskola diákjai vették birtokba a színpadot Az állatok nyelvén tudó juhász meséjével (a gyermekek egész héten nagyon készültek a fellépésre, s nem csupán a szerep szövegeit tanulták, de a díszleteket és ötletes jelmezeket-fejdíszeket is ők készítették).

Természetesen nemcsak a gyermekek, de a felnőttek is készültek megörvendeztetni a nagyobb családot: mind a református egyház vegyes kórusa, mind a Rákóczi Kulturális Egyesület tagjai szép, tartalmas összeállítással kedveskedtek az egyre nagyobb számú családi napozóknak, akárcsak a Gyöngyösbokréta néptánccsoport, s a színpadra lépők sorát gazdagította népdalaival a Mikolában vakációzó Szilágyi Bartha Gyopár is. A gazdag és tartalmas kulturális összeállítást és az oklevelek átadását követően a Talentum, majd az Algoritm szórakoztatta és perdítette táncra Mikola apraját-nagyját, akik csak a hatalmas tábortűz meggyújtásakor pihentek egy kicsit, majd folytatták a mulatozást.

 Szabó Kinga Mária

Cookie