×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Ukrán-román vándorkonferencia

2021.10.01 - 08:16
Megosztás:
Ukrán-román vándorkonferencia
Szeptember végén van az európai együttműködés napja. Ennek apropóján tartottak tegnap szemináriumot Szatmárnémetiben, az ukrán-román, közösen vezetett projektekről volt szó.

Az ukrán-román EU-s partneri viszony tekintetében legaktívabb suceavai iroda szervezésében volt állomása tegnap Szatmárnémeti annak a vándorkonferenciának, amelyet az európai együttműködés napja alkalmából szerveztek. Adriana Nicula, az iroda kommunikációs munkatársa a megnyitón úgy fogalmazott: nemcsak az a cél, hogy az ukrán-román projektekben érintett települések megismerjék egymás projektjeit, hanem az is, hogy a projektek kidolgozásában résztvevők megismerjék egymást, és mindenki megtudja, hogy kik azok, akiknek köszönhetően a projektek beruházásai, fejlesztései megvalósultak. Az eseményen ott volt Pataki Csaba Szatmár megyei tanácselnök is, aki egyszerűen csak annyit mondott, hogy van ugyan sok közös projekt, de még több kellene, valamint minden olyan kezdeményezés számíthat a megyei tanács támogatására, amelyik előnyükre van a szatmáriaknak.

Szatmári projektek

Szatmárnémetinek két ukrajnai önkormányzattal közös projektje van folyamatban jelenleg, ezek miatt is volt házigazda tegnap a megyeszékhely. A Horea utcai Ács Alajos Stúdióterem az alanya az egyik projektnek, a városi közbiztonság pedig a másik. Iskolai interaktív informatikalabor szerepel egy másik közös programban, ebben a szatmárnémeti Mircea Eliade Általános Iskola és a turci Anghel Saligny Általános Iskola érintett a határnak ezen az oldalán. Kutatás és újítás a témája egy másik közös projektnek, amiben a Vasile Goldiş Egyetem szatmárnémeti fiókja az érintett. A szatmári csendőrök és rendőrök is dolgoznak egy ügyön ukrán társaikkal közösen, s ha a végére érnek, azt szeretnék elérni, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni a szervezett bűnözés ellen, jobb legyen ne csak a rajtaütési, de a megelőzőképességük is.

Nagy értékű támogatás

A teljes román-ukrán együttműködés egyébként nem egy kismiska ügy, mert több mint hetvenmillió eurós támogatásról szól, ebben 86 ukrajnai és 94 romániai egyesület, alapítvány, szervezet, illetve helyi vagy állami hatóság vesz részt. Összesen hatvankét projekt fut, és a koordinátorok úgy számolják, hogy nyolcmillió embert érint közvetve vagy közvetlenül ez a fajta közös ukrán-román ténykedés.

Princz Csaba

 

Romániában is megjelent az omikron variáns, két esetet diagnosztizáltak
Romániában is megjelent a koronavírus omikron variánsa, eddig két esetet diagnosztizáltak — közölte szombat este az egészségügyi minisztérium.
Radu Oprea: Románia elnéptelenedése jelenti a legnagyobb veszélyt
A Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője szerint Románia számára jelenleg az ország elnéptelenedése jelenti a legnagyobb veszélyt.
Elszabadult a román infláció!
A magyarországi gazdasági sajtó is foglalkozik a romániai inflációval, akkora. Szeptemberben már 6,3 százalékra gyorsult, főleg az energia és az üzemanyag látványos drágulásának a hatására.
Cookie