×
2020. 06 06.
Szombat
Norbert, Cintia
17 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Újraindul az élet a községekben

2020.05.22 - 14:32
Megosztás :
 • Újraindul az élet a községekben
  Szatmár megye önkormányzatainak a vezetői azt remélik, hogy mielőbb újraindul az élet a községekben. A beruházások folytatódnak, remélhetőleg a költségvetési mérleg is helyreáll.

  A koronavírus-járvány megjelenése után hozott védekezési intézkedések megnehezítették az önkormányzatok életét: szükségessé vált kisebb-nagyobb pénzösszegek átcsoportosítása, hogy megvásárolják a védekezéshez szükséges fertőtlenítőszereket, és elvégezzék a fertőtlenítést, átszervezték a közalkalmazottak munkaprogramját stb. A szükségállapot véget értével bevezetett enyhítések után remélhetőleg helyreállnak a dolgok, de a községek költségvetése az év elején eltervezettnél kevesebb lesz. Az alábbiakban önkormányzati vezetőket kérdeztünk, hogy hogyan látják ők a helyzetüket.

  Bartók G. Ioan, Béltek község polgármestere arról beszélt, hogy az első negyedévben nem sokan fizették ki a helyi adókat és illetékeket. Sokan nem is igyekeznek, mert a kormány június 30-ig kitolta a kedvezményes adófizetés lehetőségét. Ebben az évben Béltek községben 180 ezer lejjel kevesebbet inkasszáltak, mint az elmúlt év azonos időszakában. Béltek községben a beruházások nem álltak le. Tovább folytatódik a szennyvízhálózat kiépítése, ami Sándrán már befejeződött, jelenleg pedig Magyargéresen dolgoznak. Folyamatban van a krasznabélteki óvoda felújítása és bővítése is, magyarázta az elöljáró.

  Tar Miklós, Mezőterem község polgármestere elmondta, hogy a polgármesteri hivatalban folyamatos a munka. Szükség volt kisebb költségvetési tételek átcsoportosítására, hogy biztosítani tudják a járványvédelmi feltételeket, de arra vigyáztak, hogy ne nyúljanak hozzá a fejlesztésre szánt forrásokhoz. A helyi adók kifizetése egy kicsit lelassult, de ez amiatt történt, mert az idősebb emberek nem járhattak ki, az adófizetésnél pedig ők az elsők. A polgármester a fontosabb beruházások között az óvodafelújítást, az útaszfaltozást és a közvilágítás modernizálását említette.

  Oláh Szabolcs, Aranyosmeggyes község alpolgármestere úgy látja, hogy lassan kezd beindulni az élet a községben. Az emberek kezdik fizetni a helyi adókat és illetékeket. A beruházások nagy része még kezdeti szakaszban van. Szatmárgörbeden lesz útaszfaltozás, de itt csak most van folyamatban a versenytárgyalás, ami még elhúzódhat. Folyamatban van a gáz-, a víz- és a szennyvízhálózat kiépítése. Ami igazán problémát jelentett, az a személyi igazolványok cseréje volt. A rendelet értelmében a krízis végéig érvényesek a lejárt személyi igazolványok, de nagyon sokan jöttek haza külföldről, akiknek egy bizonyos határidőn belül rendezniük kellett a lejárt iratok cseréjét. Aranyosmeggyes községben nagy veszteség érte azokat, akik panziókat és turistaházakat működtetnek, ugyanis ők teljesen leálltak — mutatott rá az alpolgármester.

  Elek György

  Cookie